Τελεσίγραφα στην Αθήνα για άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων άρχισαν να στέλνουν οι Ευρωπαίοι, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης. "Στρατιές" Ευρωπαίων συμβούλων προαναγγέλλει ο Γιούνκερ και κάνει λόγο για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας !
Τελεσίγραφα στην Αθήνα για άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων άρχισαν να στέλνουν οι Ευρωπαίοι, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Επισημαίνουν πως μόνο έτσι θα διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής, κρούοντας και τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αποκλίσεις και για το θέμα του χρέους.
Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο στο πεδίο των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στον δραστικό περιορισμό του κράτους και ειδικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, στη βάση της οποίας ελήφθη η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου θα κριθεί από την αποφασιστική εφαρμογή του, η οποία εφόσον είναι "πλήρης και έγκαιρη", θα διασφαλίσει την περαιτέρω πρόοδο με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Με δεδομένες, δε, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, αναμένονται δεκάδες τεχνικοί σύμβουλοι από την Ευρωζώνη, με τον πρόεδρο του Eurogroup να κάνει λόγο για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας!
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Focus", ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: "Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά. Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε. Δήλωσαν έτοιμοι να δεχθούν εμπειρογνώμονες από την Ευρωζώνη, προκειμένου να τους βοηθήσουν με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις".
"Μετά την εκταμίευση της 5ης δόσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει αποφασιστικά: τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αθήνα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση" τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο "Der Spiegel", όπου λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν και το θεωρεί απίθανο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Φυσικά προετοιμαζόμαστε ως υπεύθυνη κυβέρνηση για το απίθανο ενδεχόμενο, ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, να γίνει στάση πληρωμών στην Ελλάδα. Πώς θα το ονομάσεις δεν έχει τόση σημασία. Έτσι θα λαμβάναμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις".
Κρίσιμη χαρακτήρισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος την εφαρμογή χωρίς καθυστερήσεις των μέτρων που αποφάσισε η Βουλή, τα οποία κατέστησαν εφικτή την εκταμίευση της 5ης δόσης. Σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη σημείωσε: "Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.
Θέσεις αντιπολίτευσης
Με δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αντώνη Σαμαρά, τονίζει ότι είναι εφικτή και θεμιτή η επαναδιαπραγμάτευση με έμφαση στην ανάπτυξη. "Όλοι στη ΝΔ -αναφέρει- ενωμένοι υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, θεωρούμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση -με έμφαση την ανάπτυξη- είναι όχι μόνο ορθή θέση, αλλά θεμιτή και εφικτή, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση. Επίσης, προτεραιότητα στην αναπτυξιακή διάσταση θα δώσει η ΝΔ, μαζί με άλλα συγγενικά κόμματα, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος".
"Αργά, αλλά σταθερά, δικαιώνονται οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Μετά την έκθεση του ΟΗΕ και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, της χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, δηλώνει ότι διαφωνεί με το πρόγραμμα που υλοποιείται από την τρόικα στην Ελλάδα, γιατί δίνει έμφαση στη λιτότητα και δεν στοχεύει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι και η βασική ένσταση της ΝΔ" σημειώνει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας τονίζει πως "αυτό που στηρίζει η ΕΕ είναι η μόνιμη πτώχευση του λαού για να περιοριστούν οι ζημιές για τις τράπεζες και τους ομίλους της".
"Όσο έχουμε ανάγκη από δανεικά, τόσο οι όροι που θα τίθενται θα είναι επαχθέστεροι. Πρέπει η Ελλάδα να μαζέψει τα κομμάτια της, και να προσπαθήσει σε κάθε δήμο να λειτουργήσει μέσα σε άμεσο χρονικό διάστημα μια μικρή, ή μεγάλη εξαγωγική μονάδα. Όλα τα άλλα, Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, κ.λπ., είναι αναστολή εκτελέσεως της χώρας" αναφέρει ο ΛΑΟΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον ρ/σ Αθήνα 98.4 πως "δεν υπήρξε ποτέ θέμα να μην πάρουμε την 5η δόση" και πρόσθεσε: "Η απειλή ότι αν δεν πέρναγε το Μεσοπόθεσμο, η Ελλάδα θα πήγαινε σε στάση πληρωμών ήταν ένας ωμός εκβιασμός. Απείχε όμως πολύ από την πραγματικότητα".