Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με αφορμή τη δήλωση Γιούνκερ για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων παραπέμποντας στην αποστολή κοινοτικών εμπειρογνωμόνων. Τι λέει η κυβέρνηση.
Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο και με αφορμή τη δήλωση Γιούνκερ στο γερμανικό περιοδικό "Focus" για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων, παραπέμποντας στην αποστολή κοινοτικών εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι τα όρια των αρμοδιοτήτων τους είναι ξεκάθαρα και αυστηρά περιορισμένα, με τον εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο να ξεκαθαρίζει από το press room: "Αυτό το οποίο προβλέπεται είναι η τεχνική βοήθεια… και για τη διεκπεραίωση των κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και άλλων θεμάτων, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να υπάρχουν επίτροποι στα ελληνικά υπουργεία".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέδεσε το θέμα της εθνικής κυριαρχίας με την πιστή συνέπεια στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου αλλά και με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων να συνδράμουν στη μάχη της εξόδου από την κρίση. "Αν δεν πάρουν απόφαση οι Έλληνες ότι αυτά που πρέπει να κάνουν, τα κάνουν μόνοι τους, αντιλαμβάνεστε ότι εγκαταλείπουν ήδη το παιχνίδι της κυριαρχίας" είπε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τον κ. Γιούνκερ, συνηγόρησε όμως με τον τρόπο του στα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. "Είναι ξεκάθαρο -είπε- ότι τα περιθώρια μειώνονται για χώρες που δεν έχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό τους για να πάρουν αποφάσεις οικονομικής πολιτικής αλλά αυτό επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες έχουν πολύ περιορισμένο περιθώριο στον προϋπολογισμό τους".
Η ΝΔ αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα Γιούνκερ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κωφεύει. "Την απορρίπτουμε άνευ σχολίων" είπε ο κ. Μιχελάκης για τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup και παρέπεμψε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 18 Μαίου όπου είχε τονίσει πως "Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια επιβάλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση και η κοινοβουλευτική Δημοκρατίας παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα".
Το ΚΚΕ τονίζει πως "η εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι καινούργιο στοιχείο" και προσθέτει: "Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε με την ψήφιση του Μάαστριχτ και θα γίνεται γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της και όχι για λόγους υποτέλειας".
"Είναι ανεπίτρεπτο τέτοια εποχή να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους: Όσο προστρέχουμε σε δανεικά, τόσο θα μας είναι πιο έντονες οι 'θωπείες' τους" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
"Οι δηλώσεις Γιούνκερ συνιστούν μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπως μας έχουν συνηθίσει εξάλλου τον τελευταίο καιρό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι" αναφέρει ο Συνασπισμός.
Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι "η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, οι δηλώσεις περί 'μειωμένης εθνικής κυριαρχίας' και οι σειρήνες περί χρεοκοπίας καταδεικνύουν ότι οι επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ για την έξοδο από την κρίση δεν καθησυχάζουν τις αδηφάγες αγορές".
"Είναι αλήθεια ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ 'προσβάλλουν' την εθνική μας υπερηφάνεια. Αλλά οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις" ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.