Οργισμένα αντέδρασε η Ευρώπη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον Οίκο αξιολόγησης Moody's.
Εμφανείς αλλά και έντονες ήταν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Κοέλιο να δείξει ότι συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της τρόικα, όμως η εκτίμηση του Οίκου Αξιολόγησης Moody's για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, ήταν αρνητική.
Οργισμένα αντέδρασε η Ευρώπη. Μετά την Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, σε έντονο ύφος ήταν και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Εξεπλάγην, είπε o κ. Σόιμπλε, από την υποβάθμιση, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το ολιγοπώλιο των Οίκων Αξιολόγησης. Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ.
Παρά τις δηλώσεις στήριξης στις αγορές η αβεβαιότητα εκφράστηκε με την πτώση των δεικτών στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας, και την άνοδο των ασφαλίστρων και των επιτοκίων για τα κρατικά ομόλογα που ξεπέρασαν το 15% για τα διετή ενώ για τα δεκαετή άγγιξαν το 13%.
"Μπορώ μόνο να ενθαρρύνω την Πορτογαλία στην πορεία που έχει καθοριστεί από κοινού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και με όλο τον σεβασμό στο συγκεκριμένο Οίκο Αξιολόγησης εμείς ξέρουμε την Πορτογαλία λίγο καλύτερα" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Οίκος Moody's, υποβάθμισε τέσσερις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, με το αιτιολογικό ότι η Λισαβόνα μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης. Στην ανακοίνωσήτου υποστήριξε ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση δύσκολα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για την σταθεροποίηση του χρέους και την μείωση του ελλείμματος.