Η Άννα Διαμαντοπούλου περιμένει τις επόμενες 10 ημέρες τις προτάσεις των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια, ξεκαθάρισε όμως "ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς".
Παράταση λίγων ημερών πήρε ο διάλογος για τις αλλαγές στην Παιδεία, με το υπουργείο και τους πρυτάνεις να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοίκησης των ανωτάτων Ιδρυμάτων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως περιμένει τις επόμενες 10 ημέρες τις προτάσεις των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, ξεκαθάρισε όμως "ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς".
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις 15 Αυγούστου για να ψηφιστεί ως το τέλος του μηνός.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συζήτησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως θα γίνει η εφαρμογή των αλλαγών, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε μείζονος σημασίας.
Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο πρόσφατα απομακρυνθείς από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετος, ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου και έχει βάλει τη… σφραγίδα του σε μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου.
Οι πρυτάνεις, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα με την Αννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκαν την Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο των επαφών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος έκανε λόγο για "νομοθέτημα που θέτει τέλος στον δημόσιο και ακαδημαικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου".
Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ με τον νόμο – πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. "Ιδιαίτερα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα εξής ζητήματα: Καταρχήν στο γεγονός ότι τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλής ταχύτητας" τόνισε.
Η συγκλητος του Πολυτεχνείου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου , ενω θα παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση το επόμενο διάστημα.
Σε τροχιά άρνησης κινήθηκαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που αναγνωρίζουν όμως ότι υπάρχουν θετικά σημεία στο νομοσχέδιο.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή με την υπουργό Παιδείας, διατυπώνουν την ανησυχία τους, διότι -όπως λένε- στο νομοσχέδιο διέκριναν ασάφειες και αντιφάσεις που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε σχολές τριετών ή και μικρότερης διάρκειας σπουδών.