Δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές από τον ιδιωτικό τομέα αναλαμβάνουν πλέον να φέρουν σε πέρας την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που εδώ και χρόνια λιμνάζουν στα συρτάρια εφοριών.
Ερρίφθη ο κύβος για την επιστράτευση ιδιωτών στη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές από τον ιδιωτικό τομέα αναλαμβάνουν πλέον να φέρουν σε πέρας την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που εδώ και χρόνια λιμνάζουν στα συρτάρια εφοριών.
Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι θα επιλεγούν τάχιστα και σε συνεργασία με εφοριακούς θα "ξεσκονίσουν" τους φορολογικούς φακέλους 14.700 μεγαλοφειλετών του Δημοσίου -ανάμεσά τους ιδιώτες, επιχειρηματίες αλλα και εταιρείες του Δημοσίου- που οφείλουν στο κράτος 37 δισ. ευρώ.
Οι εν λόγω μεγαλοφειλέτες χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ έκαστος και εκτιμάται ότι τις οφειλές τους θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 10.000 από αυτούς, καθώς 4.700 πιθανόν να εξαιρεθούν μετά την εκκαθάριση εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για αποθανόντες ή πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Οι εφοριακοί ενημερώθηκαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε "πως το σύστημα μπορεί να γίνει καλύτερο και πιο ακριβοδίκαιο, δηλαδή να απαλλάσσει αυτούς που το δικαιούνται αλλά και να απονέμει πιο γρήγορα την κρίση του".
Συνολικά, τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο στα 41,1 δισ. ευρώ. Πέρυσι ήταν περίπου 30 δισ. εκ των οποίων το οικονομικό επιτελείο είχε εισπράξει πέρυσι μόλις 1,2 δισ.
Υπενθυμίζεται η οξύτατη αντίδραση που είχε προκληθεί στη Βουλή όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει να διαγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι των χρεών ως ανεπίδεκτο είσπραξης υποστηρίζοντας ότι αρκετοί από τους οφειλέτες είναι πτωχευμένες επιχειρήσεις ή πρόσωπα που έχουν φυλακιστεί ή εξαφανιστεί.
Η αύξηση του ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών στα 41,1 δισ. αντί 30 πέρυσι οφείλεται και στο γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο προέκυψαν λόγω της ύφεσης και χιλιάδες άλλοι οφειλέτες. Εκτός από τα 37 δισ. ευρώ που χρωστούν οι 14.700 μεγαλοφειλέτες, τα υπόλοιπα 4,1 δισ. κατανέμονται σε 892.000 μικρούς και μεσαίους οφειλέτες. Από αυτούς οι 716.000 χρωστούν έως 3.000 ευρώ και οι υπόλοιποι 176.000 έως 150.000 ευρώ. Για να διευκολυνθούν, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση των χρεών τους με την καταβολή έως 45 μηνιαίων δόσεων ανάλογα το ποσό χωρίς όμως προκαταβολή όπως ισχύει σήμερα.
Το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της περαίωσης σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες μέσω της οποίας εισέπραξε 1 δισ. ευρώ, προχωρεί τώρα με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην εκκαθάριση ανέλεγκτων χρήσεων για ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ κατά άτομο και στις εταιρείες με μεγάλο τζίρο εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες θα λάβουν… ραβασάκια από την εφορία για πληρωμή φόρου.
Οι επείγουσες αυτές ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών για κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τη συμβολή και ιδιωτών γίνεται καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2011 η μαύρη τρύπα στα καθαρά έσοδα έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ με τις περισσότερες εφορίες να έχουν αρνητική απόκλιση μέχρι και 40% από το στόχο της αύξησης των εσόδων κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.