Η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ είναι πλέον γεγονός για την Ελλάδα μετά την δίωρη συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είχε προηγηθεί καθυστέρηση στην έναρξή της λόγω εμπλοκής με τα χρέη δύο ελληνικών δήμων, που δεν προκάλεσε ωστόσο καμιά ανησυχία.
Η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ είναι πλέον γεγονός για την Ελλάδα μετά την διώρη συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είχε προηγηθεί καθυστέρηση στην έναρξή της λόγω εμπλοκής με τα χρέη δύο ελληνικών δήμων, που δεν προκάλεσε ωστόσο καμιά ανησυχία.
Η αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στην πέμπτη δόση θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση ήταν δύσκολη και ότι ασκήθηκε σκληρή κριτική στους Ευρωπαίους για την αναποφασιστικότητά τους. “Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, τόνισε χαρακτηριστικά μέλος του Ταμείου.
Έγινε επίσης σαφής από το ΔΝΤ η ανάγκη υλοποίησης όλων των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 10 το πρωί τοπική ώρα και ξεκίνησε στις 2.15 το απόγευμα (9.15 το βράδυ ώρα Ελλάδος), επειδή το Ταμείο έκρινε ότι έπρεπε να λάβει διευκρινίσεις από την Αθήνα σχετικά με τα χρέη από δάνεια δύο δήμων του Λεκανοπεδίου, που εμφανίσθηκαν τελευταία στιγμή. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι διευκρινίσεις δόθηκαν και έτσι, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, η πέμπτη δόση αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά.
Η εν λόγω πηγή δήλωσε στο ΜEGA ότι το Ταμείο φαίνεται ότι θα αποδεχθεί τις εγγυήσεις που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, θα επιμείνει ότι πριν την εξέταση της επόμενης έκθεσης του Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι σε μία συμφωνία τόσο όσον αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα όσο και για τη νέα βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2014.
Το θέμα αυτό αποτελεί και τον μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στο Ταμείο θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν με αργές κινήσεις και θέτουν σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστεί η πολυσέλιδη έκθεση του κ. Τόμσεν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτήν υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, θα υπογραμμιστεί η ανάγκη να υλοποιηθούν έγκαιρα οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που περιέχονται στο πρόγραμμα.
Πρόταση Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο
Ελπίδες για ανάσα στην ελληνική οικονομία δημιουργεί η πρόταση Γιούνκερ να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων με κονδύλια του προϋπολογισμού.
Με τις Βρυξέλλες να εμφανίζονται θορυβημένες από τη νέα αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αναστείλει προσωρινά τις απαιτήσεις της προς την Ελλάδα, όσον αφορά στην εθνική συγχρηματοδότηση που απαιτείται για να αποδεσμευθούν κοινοτικά κονδύλια”.
Εφόσον αποφασιστεί, η αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων χωρίς την ελληνική συμμετοχή, έστω και για την κρίσιμη τριετία 2011 – 2013 όπως αναφέρει μία εκδοχή, αναμένεται να δώσουν την αναγκαία ώθηση στην ελληνική οικονομία που και φέτος όπως όλα δείχνουν θα μείνει βυθισμένη σε ύφεση 4%, ως αποτέλεσμα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων αλλά και των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ούτως η άλλως δεν προχώρησαν με την ενδεδειγμένη ένταση.
Ομπάμα και Μέρκελ για Ελλάδα
Αναφορά στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ, έκανε την Παρασκευή ο Μπαρακ Ομπάμα, μιλωντας για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους στην αγορά.
“Τα προβλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, μαζί με την αβεβαιότητα για την αύξηση ή όχι του ορίου του χρέους εδώ στις ΗΠΑ, έφεραν δισταγμό στις επιχειρήσεις για επιθετικές επενδύσεις” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: “Η οικονομία δοκιμάζεται και τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα, ούτε θα λυθούν σε μια νύχτα”.
Στο μεταξύ, το State Department ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 17-18 Ιουλίου και θα έχει συναντήσεις με τον Κάρολο Παπούλια, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη και “με άλλους πολιτικούς ηγέτες”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Κατά πληροφορίες, πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η κ. Κλίντον στη χώρα μας θα είναι η οικονομία. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί επίσης την Τουρκία (16-17 Ιουλίου) και την Ινδία.
Δήλωση για την Ελλάδα έκανε και η Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας: Η Ελλάδα είναι πολύ χρεωμένη. Αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι η χώρα αυτή δεν έχει ελπίδα. Υπήρξαν πολλές χώρες που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πολύ πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις από αυτήν”. “Προσπαθούμε -τόνισε- να επιδείξουμε αλληλεγγύη, η οποία είναι σημαντική συνολικά για το ευρώ”.
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της συνάντησης του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο, ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί γερμανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος εν όψει του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μιλώντας στη “Handelsblatt”, o Χανς Πέτερ Κάιτελ αναφέρει: “Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέσω των περικοπών δαπανών και πώλησης δημόσιας περιουσίας. Η χώρα πρέπει επομένως να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμους επενδυτές”.
Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει Eurogroup
Στο πεδίο των διαβουλεύσεων για το δεύτερο “πακέτο” στήριξης, μετά από δύο εβδομάδες συζητήσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μάλλον μηδαμινή. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της γερμανικής “Handelsblatt”, η απροθυμία των ιδιωτών, που απασχόλησε έντονα σύμφωνα με πληροφορίες και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας στη κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, φαίνεται ότι θα περιορίσει τη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, στα 15 δισ αντί του αρχικού στόχου για 30 δισ ευρώ.
Ενδεικτική είναι και η αμήχανη απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής στο δεύτερο “πακέτο” για την Ελλάδα. “Αυτό είναι θέμα σχολιαστών κι εγώ αδυνατώ να σχολιάσω. Όπως ξέρετε, έχουμε εγκρίνει μια νέα δόση για την Ελλάδα. Χαίρομαι γι’ αυτό. Θα γινει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στο Ecofin στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ελπίζω ασφαλώς να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις που αφορούν την Ελλάδα. Αυτή τη στιμή όμως δεν μπορώ να προεξοφλήσω τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών και δεν θα κάνω εικασίες για πιθανά αποτελέσματα” είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Παρά την έντονη αντίδραση του Ζαν Κλοντ Τρισέ έναντι των σχεδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη χρεοκοπία ή την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πλέον και η πρόταση για επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, με φόντο τις δηλώσεις Ρεν και Μπαρόζο για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Ο επικεφαλής Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικής Τσαρλς Νταλάρα σημειώνει στη “Wall Street Journal”: “Πιστεύω ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο προς τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης για το ελληνικό χρέος. Ερευνούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών που όχι μόνο θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ανάγκες αλλά επίσης εξετάζουμε ένα φάσμα τεχνικών για τη μείωση του χρέους”.