"Βούλιαξαν" τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, λόγω των ανησυχιών ότι ξεφεύγει από τον ελέγχο η κρίση χρέους με κίνδυνο να επεκταθεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία .
"Βούλιαξαν" τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, λόγω των ανησυχιών ότι ξεφεύγει από τον ελέγχο η κρίση χρέους με κίνδυνο να επεκταθεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 200 δισ. ευρώ και μέχρι το 2013 το 25% του χρέους της που φτάνει στο 120% του ΑΕΠ.
Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε περισσότερο από 4%, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και τις ιταλικές αρχές να φοβούνται νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις, παρά την απόφασή τους να βάλουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου φραγμούς στο λεγόμενο "γυμνό" σορτάρισμα, τις ακάλυπτες πωλήσεις.
Στο Λονδίνο οι απώλειες για τον FTSE 100 υπερβαίνουν το 1%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο -2,33% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -2,71%.
Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έπεσε και κάτω από τα 1,40 δολάρια, με απώλειες της τάξης του 1,77% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Την ίδια ώρα, καλπάζουν τα spreads των χωρών της περιφέρειας. Το ιταλικό spread σημείωσε και νέο ρεκόρ σπάζοντας το όριο των 300 μ.β. Νέα αύξηση στο 5,9% κατέγραψαν τα spreads των ισπανικών δεκαετών ομολόγων, ενώ στη Λισαβόνα το Χρηματιστήριο έκανε νέα βουτιά πάνω από 3% στη σκιά της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου της Πορτογαλίας από τη Moody's.
Το πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και εικασίες ότι ιταλικές τράπεζες δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο Μπερλουσκόνι ετοιμάζει παρέμβαση για να καθησυχάσει τις αγορές.
Με την πρόεδρο των Ιταλών Βιομηχάνων να ζητεί άμεση έγκριση των μέτρων λιτότητας ύψους 47 δισ. ευρώ, που εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι και τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να επισημαίνει την ανάγκη εθνικής συνοχής η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πρόθυμη μεν να συνεργαστεί, επιμένει δε σε παραίτηση του πρωθυπουργού το ταχύτερο δυνατό.
"Η Ιταλία πρέπει να στείλει σήμα ότι υιοθετεί δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά από τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Μπερλουσκόνι.
"Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει για τη μοίρα ολόκληρων κρατών", δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, εισηγούμενη τη διάλυση των οίκων αξιολόγησης ή τη δημιουργία αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε να απαγορεύεται η αξιολόγηση κρατών που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς "στήριξης".