Συζήτησεις για έκτακτη σύνοδο κορυφής τα επόμενα 24ωρα είναι σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά την αναταραχή στις αγορές λόγω Eurogroup. "Επειγόντως" προτάσεις - φρένο στον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης ζήτησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι από τους υπουργούς Οικονομικών.
Συζήτησεις για έκτακτη σύνοδο κορυφής τα επόμενα 24ωρα είναι σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν στις αγορές τα αντιφατικά μηνύματα του χθεσινού πολύωρου Eurogroup, το οποίο δεν κατέληξε σε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη συνολική κριση χρέους στην Ευρωζώνη.
Το απόγευμα της Τρίτης, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕ κάλεσε ουσιαστικά τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν άμεσα σε αποφάσεις. "Περιμένω με ανυπομονησία προτάσεις του Eurogroup, πάρα πολύ σύντομα. Θα προσέθετα και τη λέξη 'επειγόντως' μάλιστα. Επείγει να μας καταθέσει το Eurogroup προτάσεις που θα σταματούν τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης" δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
"Αγκάθι" και αυτή τη φορά ήταν η επιμονή των Γερμανών για συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο προς τη χώρα μας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σημείωσε στην τελική ανακοίνωση ότι θα πρέπει να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Οι αγορές εξέλαβαν ως ένδειξη αναποφασιστικότητας την παραπομπή σε ομάδες εργασίας από το Eurogroup του θέματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, στέλνοντας σε νέα υψηλά τα επιτόκια δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και βυθίζοντας τα χρηματιστήρια, με νέο θύμα αυτή τη φορά και την Ιταλία. Είναι ενδεικτικό ότι από το πρωί τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στις 1.498,70 μ.β. και της Ιταλίας στις 340, ενώ τα χρηματιστήριο της Αθήνας υποχωρούσε 2,95% και του Μιλάνου 4,5%.
Χρειάστηκε η ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας από την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η παρέμβαση της ΕΚΤ, που αγόρασε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, για να υποχωρήσουν τελικά τα spreads στις 1.435 μονάδες για την Ελλάδα και 288 για την Ιταλία, ενώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι απώλειες μειώθηκαν στο 0,19% και το Μιλάνο περασε σε θετικό έδαφος, στο +1,10%.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι "οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την απόλυτη πρόθεση τους να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη μέχρι το τέλος και είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα που θα ενδυναμώσουν τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιστέκεται σε κινδύνους διασποράς κρίσεων, μεταξύ των οποίων τη διεύρυνση της ευελιξίας και του πεδίου του Ταμείου Στήριξης, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, τη μείωση των επιτοκίων με πρόσθετες εγγυήσεις όπου αυτές απαιτούνται".
Για πρώτη φορά, πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση να συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο πακέτο, ανεξάρτητα από τη στάση των οίκων αξιολόγησης. "Θα υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών. Είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτή την απόφαση έλαβε το ευρωπαϊκό συμβούλιο" τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κιις ντε Γιάνκερ δήλωσε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν πιέζει για τη λήψη μέτρων άμεσα, υπό το βάρος της επίθεσης των αγορών σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία, για να λάβει όμως την απάντηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο.
"Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν και ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών χωρίς να προκληθούν ανταράξεις στις αγορές κι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δεν είναι εύκολο αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Κι είπαμε σε σχέση με αυτό ότι μπορούμε να σκεφτούμε πως θα επιμηκύνουμε τους χρόνους ή θα προσαρμόσουμε τα επιτόκια, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι ένα συνολικό σχέδιο. Θα το επεξεργαστούμε στις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Κι έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο. Έως τότε πρέπει να υπάρχει απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα" ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αφήνει η επικεφαλής του ΔΝΤ κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξαρτά μια τέτοια λύση από τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, τονίζοντας παράλληλα πως το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συζητήσει νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.