Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη με τους κορυφαίους των Βρυξελλών. "Ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας" της Ευρωζώνης ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος αλλά και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Eurogroup η οποία συνεχιζόταν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Χωρίς να διαρρεύσουν συγκεκριμένες πληροφορίες ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι με τους κορυφαίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό χρέος και τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Στη σύσκεψη επρόκειτο να συζητηθεί η στασιμότητα που παρουσιάζεται στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, αλλά και η ανησυχία που προκαλεί η επίθεση των αγορών στην Ιταλία, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους.
Ακολούθησε η επίσης κρίσιμη για την Ελλάδα σύνοδος του Eurogroup. Προσερχόμενος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται να σταλεί "ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη και ακόμα παραπέρα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωζώνης για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και για το νέο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξουν γρήγορα αποφάσεις για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε πως είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα η επίσπευση της τεχνικής βοήθειας για θέματα όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της Ευρωζώνης και ότι η προστασίας της Ελλάδας είναι η αυτοπροστασία της Ευρωζώνης. Φέρεται, επίσης, να είπε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία που έχουν πολλές κυβερνήσεις να μετάσχουν σ' ένα νέο πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών, όπως και τη δυσκολία που έχει η ΕΚΤ να αποδεχθεί τη συμμετοχή των ιδιωτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον επίτροπο Όλι Ρεν και συζήτησαν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αλλά και για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Επιτροπή στην Ελλάδα, με τον κ. Βενιζέλο να θέτει σαν προτεραιότητα για αυτή την βοήθεια την γρηγορότερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την ταχύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω προετοιμασίας ενός νέου σχεδίου φορολογικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί και αναπτυξιακό σχέδιο. Επίσης, συζητήθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους και άλλες γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής θα βοηθήσουν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, τόνισε ότι η χώρα της συμφώνησε με άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσθέτοντας πως "μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (η Γερμανία) θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ".
Ολλανδία και Γερμανία, επιμένουν στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που οι "Financial Times" αναφέρουν σε δημοσιεύμά τους ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι ετοιμάζουν σχέδιο συμμετοχής ιδιωτών που θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας και την διαμόρφωση του χρέους της χώρας μας σε βιώσιμο επίπεδο. Το άρθρο αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν υποχωρήσεις και συζητούν πλέον την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και ένα ευρύτατο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά.
Ακριβώς για το ίδιο σχέδιο κάνει λόγο και η γερμανική "Die Welt", ενώ με δηλώσεις του στο Reuters ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τονίζει ότι η Γερμανία θέλει λύση σύντομα και όχι τον Σεπτέμβριο.
Το πρόβλημα είναι ότι σε κάθε σενάριο με τη συμμετοχή των ιδιωτών αντιδρούν οι οίκοι αξιολόγησης. Έτσι, μετά την Standard & Poor's και η Moody's ξεκαθάρισε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα θεωρηθεί από την εταιρία ως πιστωτικό γεγονός δηλαδή ως χρεοκοπία. Ως απόρροια αυτού του γεγονότος, φαίνεται ότι το γαλλικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης αποδυναμώνεται.
Η πολωνική προεδρία της ΕΕ, διά του υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν "το συντομότερο δυνατόν" ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση του χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία.
"Ταχεία λύση" στην κρίση χρέους της Ελλάδας ζήτησε από την Ευρωζώνη ο Ισπανός πρωθυπουργός. "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια απάντηση καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες", είπε ο Θαπατέρο.
Όπως φαίνεται οι Ευρωπαίοι κινητοποιήθηκαν έντονα και από την επίθεση των αγορών που δέχθηκε την Παρασκευή η Ιταλία, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η Ρώμη πρέπει να "στείλει σήμα ότι υιοθετεί δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις".
Την ανάγκη να παρουσιάσει τώρα η Ευρώπη ένα σχέδιο για τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ιδιωτών και να δώσει στη χώρα μας χρόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, τονίζοντας ότι "ο χρόνος έχει κρίσιμη σημασία για να αποφευχθεί ότι ένα πρόβλημα ρευστότητας θα γίνει πρόβλημα φερεγγυότητας".
Την εμπιστοσύνη της Κίνας στο ευρώ και την ετοιμότητά της να βοηθήσει την Ευρωζώνη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.
Τα κόμματα στην Αθήνα
"Η Ευρώπη τρεκλίζει. Είναι θέμα χρόνου ή να βρει ξανά την ισορροπία της ή να σωριαστεί κάτω. Η Ελλάδα δεν είναι τελικά το πρόβλημα. Είναι το 1ο θύμα μίας παράλογης οικονομικής πολιτικής του υπερενισχυμένου 'εγώ' και ευρώ" σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός κάνει λόγο για "εμμονή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ να αναζητούν στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους μια 'ανεύρετη λύση' που δεν θα αμφισβητεί τον κυριαρχικό ρόλο των χρηματαγορών".
"Το τι ακριβώς προωθεί και διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους παραμένει άγνωστο. Η αντίληψη του 'ό,τι προαιρείσθε' ποτέ δεν απέδωσε. Αποτελεί απλώς παρακολούθημα των συμφερόντων των άλλων χωρών και των χρηματαγορών" σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.
"Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις σήμερα από το Eurogroup. Αναβολές δεν σηκώνει πλέον η αγορά. Άρα πρέπει το Eurogroup σήμερα να στείλει ένα μήνυμα σε όλες τις αγορές και το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι μήνυμα αυτοπεποίθησης και δυναμισμού και όχι μήνυμα δισταγμού" τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
"Η κοντόφθαλμη εμμονή της Κομισιόν και των κυβερνήσεων στις μεγαλύτερες δυνατές θυσίες και στις λιγότερες δυνατές θεσμικές τομές, αφήνει όλη την Ευρώπη έρμαιο στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να περιμένει παθητικά τις εξελίξεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, οφείλει να προωθήσει ενεργά προτάσεις συνολικής διεξόδου για την Ευρωζώνη" αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.