"Βουτιά" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Επίθεση των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία. Κύμα ρευστοποιήσεων από την αβεβαιότητα. Συνεχίζεται η αγωνία για το αμερικανικό χρέος καθώς δεν τα βρίσκουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί.
Συνεδριάσεις-θρίλερ ήταν αυτές της Τρίτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποτυπώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρωζώνης, μετά από μία ακόμη συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις.
Στον πανικό των πρωινών συναλλαγών κυριάρχησαν και πάλι οι φόβοι για την Ιταλία με το κόστος δανεισμού της χώρας να εκτοξεύεται και το επιτοκιο για τα δεκαετή ομολογα της να ξεπερνά κάποια στιγμή το 6%. Στο Χρηματιστηριο του Μιλανου ο γενικός δεικτης και οι μετοχές των τραπεζών έκαναν βουτιά πάνω από 4%, με τον εγχώριο Τύπο να καταγγέλλει νέα επίθεση κερδοσκοπων.
Με την κατασταση να επιδεινωνεται ραγδαία, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικων Τρεμόντι αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξελλες πριν καν ολοκληρωθουν οι συνομιλίες στο Ecofin, διαβεβαιώνοντας ότι θα εγκριθεί ταχιστα από τη Βουλή το πακετο λιτότητας των 48 δισ. ευρώ. "Πηγαίνω στη Ρώμη για να κλείσω τον προϋπολογισμό της Ιταλίας" είπε.
Ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση στο ίδιο πνευμα από τον πρωθυπουργο Μπερλουσκόνι, αλλά και δηλώσεις στελεχων της αντιπολιτευσης υπερ της εγκρισης μεχρι την Κυριακή του πακετου από τη Βουλή, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Αύγουστο.
Όλες αυτες οι κινήσεις είχαν ως αποτελεσμα να ανακοπεί η πτωση και να αντιστραφεί το κλίμα. Λίγο πριν από το κλεισιμο ο δείκτης στο Μιλανο μπήκε σε θετικό εδαφος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει από τις Βρυξέλλες πεπεισμένος ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η Μαδρίτη με το spread των ισπανικων ομολόγων να φτανει σε νεο ρεκορ και το επιτοκιο των δεκαετων στο 6,3%. Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο ζήτησε συνολική λύση για την κρίση χρέους και κάλεσε τους πιο ισχυρούς της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η αβεβαιότητα γύρω από ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου προστίθεται στο αρνητικό κλίμα της Ευρώπης. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζεται και ο πρόεδρος Ομπάμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως δεν αποκλείεται νέα περίοδος ύφεσης.