Σε κατεύθυνση συνολικής λύσης κινούνται οι Ευρωπαίοι, λέει ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνει ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν αποτελεί χρεοκοπία και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα συζητά το θέμα εμπράγματων εγγυήσεων μόνον υπό συγκεκριμένους όρους.
Την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Ευρωπαίοι κινούνται πλέον στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης που πρέπει να βρεθεί το συντομότερο, αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα είναι συστημικό, μετέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης.
"Η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι ένα εργαστήριο πάνω στο οποίο δοκιμάζεται τώρα η αντοχή και η προοπτική της Ευρωζώνης. Αυτό δεν ενδιαφέρει μόνο τη ζώνη του ευρώ, αλλά και τις ΗΠΑ, όλες τις νομισματικές ζώνες και το διεθνές τραπεζικό και νομισματικό σύστημα. Είναι επίσης προφανές ότι η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της Ευρωζώνης. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι εταίροι μας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Στα θετικά στοιχεία της απόφασης, η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί τη δέσμευση για μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ενδεχόμενη επαναγορά των κρατικών ομολόγων στις τρέχουσες τιμές αγοράς από το EFSF με τον όρο της "μεγαλύτερης ευελιξίας", όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.
Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντάς το "βαρύ", με φόντο τη ρητή θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά οποιασδήποτε λύσης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός και την επιμονή της Γερμανίας ότι χωρίς συμμετοχή ιδιωτών δεν συζητά νέο πακέτο προς την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα συζητά όλες τις λύσεις και δεν είναι αντίθετη με τη συμμετοχή ιδιωτών. Αφού ανέφερε ότι για το σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα "εξετάζονται 36 πιθανά σενάρια", είπε ότι η σχετική συζήτηση "πρέπει να τελειώσει τώρα" και πως η όλη διαδικασία "να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου", οπότε θα εκταμιευθεί η 6η δόση για την Ελλάδα. Εμφανίσθηκε δε καθησυχαστικός λέγοντας πως η Ευρώπη καθυστερεί μερικές φορές, αλλά η ιστορία δείχνει ότι εν τέλει κάνει τα αναγκαία βήματα.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με την ΕΚΤ για αντίθεση σε κάθετι που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός, σημείωσε όμως ότι ο όρος επιλεκτική χρεοκοπία "τρομάζει χωρίς λόγο". Όπως είπε, δεν πρόκειται για χρεοκοπία, αλλά για μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων από τους τρεις οίκους και από μόνο του δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός ούτε ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου. "Εάν είμαστε συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας" ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός έθεσε ως προϋπόθεση την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. "Θέλουμε απόλυτη κάλυψη είτε από την ΕΚΤ είτε, αν γίνει άλλη πολιτική επιλογή, από την Ευρωζώνη, τα κράτη-μέλη και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το EFSF. Δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή" ανέφερε.
Για το θέμα των εγγυήσεων -το οποίο θέτει μετ' επιτάσεως η Φινλανδία και που ως όρος περιλαμβάνεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup σχετικά όμως με οποιοδήποτε δάνειο από τον μηχανισμό- ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε τη θέση ότι εάν οι εμπράγματες εγγυήσεις ζητηθούν ως αντάλλαγμα για μια μεγάλη επιμήκυνση, μία μεγάλη μείωση επιτοκίων, μία δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τότε η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να το συζητήσει.
Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ζήτημα του μηχανισμού επαναγοράς "έχει ούτως ή άλλως τεθεί" και αποτελεί ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ δήλωσε πως συζήτηση για το ευρωομόλογο δεν έγινε, διευκρίνισε όμως πως κάποια μικροομόλολογα εκδίδονται ήδη από το EFSF.
Αναφερόμενος στην υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα" η επίτευξη των στόχων, σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών, η κατανόηση και η συνεισφορά. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί εφέτος με κάθε μέσον, "ακόμα και με διοικητική πράξη".
Για το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που να λειτουργούν αντιροπιστικά. "Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες στην ΕΕ… Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιο πρόβλημα και που έχουμε καταφύγει στην ΕΚΤ" ανέφερε. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να παρουσιάσουν έλλειψη ρευστότητας. "Προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει, ήταν βασική παράμετρος της συζήτησής μας και όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται" τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου περί του μη ρεαλιστικού στόχου των 50 δισ. των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος κράτησε αποστάσεις τονίζοντας ότι "η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί γιατί αν δεν το εννοεί δεν θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική".
Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή, επισημαίνοντας ότι η ανταπόκριση θα ενισχύσει τη διαπραγμάτευση και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο υπουργός, μάλιστα, ζήτησε να μην λέγονται "ανακρίβειες" στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε: "Χρειάζεται πιεθαρχία, ηρεμία, συστράτευση, ενότητα, σχεδιασμός και δεν φτάνει να το κάνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά όσοι όσοι έχουν δημόσιο λόγο".
Η αντιπολίτευση
Ο Αντωνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάλει σε μάταιες θυσίες τον λαό, επικαλούμενος τη διόγκωση της μαύρης τρύπας στα 4,5 δισ. παρά τα επώδυνα μέτρα, και επανέλαβε ότι ζητεί και θέλει εκλογές. "Ο κόσμος υποβάλλεται σε σκληρές θυσίες για να ρίξουμε το έλλειμμα. Κι όμως, το έλλειμμα μεγαλώνει. Ρωτάω όλους τους υπερασπιστές αυτής της Πολιτικής, Έλληνες και ξένους:Αν αυτό δεν είναι μάταιες θυσίες σε πολιτικό αδιέξοδο, τότε τι είναι;" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για τα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρει: "Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποδείχνουν την πλήρη χρεοκοπία των αστικών ιδεολογημάτων. Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά ο πυρετός του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι σάπιο και αντιδραστικό. Καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, από τη μια οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατασκευάζουν μεγαλύτερο μαστίγιο για τους λαούς, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι αντιθέσεις και αγριεύει ο καβγάς και το μοίρασμα των ζημιών, την απαξίωση του κεφαλαίου".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, να επεξεργαστεί πρόταση για νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, έκδοση ευρωομολόγου και δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Δηλώσεις για το Eurogroup έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε: "Η Ελλάδα όσο περνάει ο χρόνος χάνει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά. Πουλάει ακριβά τον χρόνο που κερδίζουν αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν τα ελληνικά χαρτιά για να τα ξεφορτωθούν".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε για τις εξελίξεις στην ΕΕ: "Την ώρα που η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια γενικότερη κρίση χρέους είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει να αντιδράσει η ευρωζώνη, να αντιδράσει η Ευρώπη να αναπτύξει μηχανισμούς και διαδικασίες τόσο της επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα και διαδικασίες προστασίας των χωρών της ευρωζώνης από τις επιθετικές διαθέσεις και συμπεριφορές των χρηματαγορών".
"Το ότι το Eurogroup, χθες, δεν πήρε αποφάσεις, το ότι ο κ. Σόιμπλε -παραδείγματος χάρη- για τη δική μας χώρα έκανε την καταπληκτική δήλωση 'ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Σεπτέμβριο', ότι δεν βιαζόμαστε, δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι μπροστά στην καμπύλη και η πολιτική ηγεσία, πίσω" σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.