Η στάση του Βερολίνου ανέβαλε προς το παρόν την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Έντονες διεργασίες για το ελληνικό χρέος. Άμεσες αποφάσεις ζητά η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, που βλέπει το πρόβλημα να εξαπλώνεται.
Η Γερμανική στάση είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να κερδίσει χρόνο καθώς δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τη θέση της για σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου, Μέρκελ η οποία δήλωσε σχετικά με τη σύνοδο κορυφής: "Όσον αφορά σε πιθανή σύνοδο των επικεφαλής των κρατών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, πιστεύω ότι η προϋπόθεση για μία τέτοια σύνοδο θα ήταν να είμαστε σε θέση να λάβουμε μία απόφαση και να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας".
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, τόνισε πως η σύνοδος θα λάβει χώρα την κατάλληλη στιγμή για άυτό και γίνεται εντατική προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή όμως πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί, ενώ οι New York Times μεταδίδουν δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, που υποστηρίζει ότι η πιθανότερη λύση είναι αυτή της επαναγοράς ομολόγων μέσω δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και όχι εκείνη της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα και η λύση θα είναι πιο κοντά στο μοντέλο της ΕΚΤ παρά στην επιλεκτική χρεωκοπία. Ωστόσο, όλα παίζονται και όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η κ. Μέρκελ".
Οι συνεχείς επιθέσεις των οίκων αξιολόγησης προκαλούν έντονη ανησυχία μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, κίνηση την οποία η Κομισιόν αποδοκίμασε χαρακτηρίζοντάς την ακατανόητη, ενώ η εκπρόσωπος της, Πία Αρενκίλντε, δήλωσε: "Λυπούμαστε για την απόφαση του οίκου Fitch και δυσκολευόμαστε να την κατανοήσουμε. Η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν πρόσφατα να αποδεσμεύσουν όπως γνωρίζετε άλλη μια δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ένδειξη ότι οι όροι εκταμίευσης έχουν τηρηθεί".
Για ραντεβού με το πεπρωμένο έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τρεμόντι, που τόνισε: "Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι στα Βαλκάνια η Ελλάδα παράγει περισσότερη ιστορία απ' όση καταναλώνει γι'αυτό και την εξάγει. Εξού και σήμερα στην Ευρώπη έχουμε ραντεβού με το πεπρωμένο μας. Η σωτηρία δεν έρχεται από την οικονομία. Μπορεί να έρθει μόνο από την πολιτική".
Στη Ρώμη έγινε νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτο και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί λύση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο για την Ελλάδα.
Το στέλεχος της ΕΚΤ, Ζοζέ Μανουέλ Παράμο, εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι σύντομα θα εκδώσουν ευρωομόλογο και πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο, απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λήψη αποφάσεων από τους 17 της ευρωζώνης, καθώς όπως τονίζει τόσο το Βέλγιο όσο και η Ιταλία έχουν μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η ίδια σε δηλώσεις της απέρριψε κατηγορηματικά τη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας και τόνισε μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung: "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Μια χρεωκοπία, που είναι χρεωκοπία για τα ομόλογα, θα ήταν κακά νέα, ειδικά για την Ελλάδα".
Από την πλευρά της η Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας της, πως είναι αντίθετη σε ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ξαφνική ζημιά για τον αυστριακό φορολογούμενο.