Με διαδικασίες - "εξπρές" πέρασε η ιταλική κυβέρνηση, τα νέα μέτρα λιτότητας από την Γερουσία. Φουντώνουν τα σενάρια αποχώρησης του Μπερλουσκόνι το φθινόπωρο.
Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε στην ιταλική γερουσία ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι για τα νέα μέτρα λιτότητας της επόμενης τριετίας, ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές πίεζαν ασφυκτικά τη Ρώμη.
Ο Τρεμόντι έκανε λόγο για "δίλημμα του ευρώ και της Ευρώπης" και πρόσθεσε: "Η λύση ή είναι πολιτική ή δεν υφίσταται, ή είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη ή δεν υπάρχει. Χωρίς ψευδαισθήσεις σωτηρίας για κανέναν, όπως και στον Τιτανικό, δεν θα σωθούν ούτε καν οι επιβάτες της πρώτης θέσης"
Η πρωινή δημοπρασία ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έγινε με αυξημένα επιτόκια δανεισμού, ενώ το χρηματιστήριο στο Μιλάνο έκανε "βουτιά".
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έστειλε σαφές μήνυμα προσήλωσης στη δημοσιονομική προσαρμογή, αυξάνοντας από 47 σε περισσότερα από 70 δισ. Ευρώ τις προβλεπόμενες περικοπές δαπανών. Στα πρόσθετα μέτρα της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης από το 2013, έκτακτη εισφορά για όσες συντάξεις υπερβαίνουν σε μεικτό ποσό τις 90 χιλιάδες ευρώ, κατάργηση 483 φοροαπαλλαγών, αλλά και 16 νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Με την σιωπηρή ανοχή της αντιπολίτευσης – που απέφυγε να καταθέσει τροποποιήσεις – η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε τα μέτρα στη γερουσία, στοχεύοντας στην τελική τους έγκριση την Παρασκευή και από τη Βουλή.
Ο Τρεμόντι προχώρησε, πάντως, ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας θέμα θέσπισης συνταγματικού "φρένου" στο χρέος, τονίζοντας: "Το έργο μας δεν τελειώνει σήμερα. Πρέπει μαζί, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, να εισάγουμε στο Σύνταγμά μας τον "χρυσό" κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών"
Κάνοντας λόγο για πλήγμα στο κοινωνικό κράτος της χώρας και για δυσανάλογα βάρη στις πλάτες συνταξιούχων και μισθωτών, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αρχίζει από την Παρασκευή σειρά κινητοποιήσεων, στη Ρώμη.
Η πρωινή συνάντηση του Ντράγκι με τον ηγέτη της ιταλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπερσάνι – λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερουσία – υποδαύλισε τις φήμες στη Ρώμη για πιθανή, εσπευσμένη αποχώρηση του Καβαλιέρε από τη θέση του πρωθυπουργού ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.