Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Κύπρο η πολύνεκρη τραγωδία της 11ης Ιουλίου, καθώς οι είναι θυελλώδεις οι αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια για τις ευθύνες που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία.
Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Η παραίτηση του κ. Κυπριανού οφείλεται σε λόγους πολιτικής ευθιξίας και συνδέεται φυσικά άμεσα με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Λεμεσού πριν από μια εβδομάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η αδικία σε βάρος μουδεν είναι προσωπική" ενώ τόνισε ότι αρνείται να δώσει λαβή σε πολιτικά παιχνίδια.
Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για "παιχνίδια εντυπώσεων", τα οποία πρέπει να σταματήσουν, όπως επίσης, και η "αναζήτηση αποδοοπομπαίων τράγων". Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν είναι ένοχος αλλά ότι πρέπει να παραιτηθεί για πολιτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής η παραίτησή του δεν έχει γίνει επίσημα δεκτή από την κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε την απόφασή του το πρωί της Δευτέρας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας που συζητούσε το θέμα της φονικής έκρηξης στο Μαρί.
Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί στη Λευκωσία συγκεντρωμένοι αλλά και συγγενείς των θυμάτων αποδοκίμασαν με συνθήματα και πανό, κυβερνητικά στελέχη, τον γενικό εισαγγελέα αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία καταθέτουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας στη σκιά της τραγωδίας αλλά και δημοσκόπησης που δείχνει ότι ένας στους τρεις Κύπριους εκτιμά ότι πρέπει να παραιτηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος, κάλεσε σήμερα εθνικό συμβούλιο στη Λευκωσία για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την καταστροφική έκρηξη με κυριότερο το ενεργειακό. Ταυτόχρονα, πολλές οι αντιδράσεις για την απόφαση να πάρει η Κύπρος ρεύμα από τα κατεχόμενα.
Την ίδια ώρα, και ενώ η κυπριακή τηλεόραση προβάλλει για πρώτη φορά, εικόνες από ερασιτεχνικά βίντεο από την καταστροφική έκρηξη, έρχονται στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το αποθηκευμένο φορτίο εκρηκτικών όχι μόνο είχε απασχολήσει τις κυπριακές αρχές, αλλά μεσολάβησε και χρόνος κατά τον οποίο δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες που θα μπορούσαν να αποσοβήσουν την τραγωδία.
Ένα έγγραφο ντοκουμέντο, είναι το πρακτικό συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Άμυνας στις 5 Ιουλίου, μόλις 6 ημέρες πριν τη φονική έκρηξη. Σε αυτό, ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας και οι στρατιωτικοί είχαν καταλήξει σε 6 εισηγήσεις για τη μεταφορά και καταστροφή του επικίνδυνου υλικού καθώς ήταν παραπάνω από φανερός ο κίνδυνος έκρηξης. Στις πέντε ημέρες που μεσολάβησαν όμως δεν έγινε τίποτα απ' όσα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκρηξη.