Δείγμα ουσιαστικού, σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους των καθηγητών πανεπιστημίου, των ΤΕΙ και των Ελλήνων ερευνητών.
Ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για συναίνεση, άνοιξε η συζήτηση της Άννας Διαμαντοπούλου με τους καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ για τις επικείμενες αλλαγές στην παιδεία.
Δείγμα ουσιαστικού, σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου χαρακτήρισε την συζήτηση η υπουργός Παιδείας, σε μια συνάντηση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.
Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις στην συζήτηση ενώ διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί επί της ουσίας, στο βαθμό, όμως, που δεν θα επηρεάζεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι καθηγητές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να έχουν την πλειοψηφία στο συμβούλιο των ιδρυμάτων οι καθηγητές. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμμετέχουν επτά μέλη από το διδακτικό προσωπικό και επτά προσωπικότητες εκτός του Πανεπιστημίου.
Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή με τέσσερις εκπροσώπους των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναν από την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών καθώς και δύο του υπουργείου Παιδείας, που θα μελετήσει ακόμη και τις ενδεχόμενες αλλαγές στις προτεινόμενες διατάξεις.
Ο Ν. Σταυρακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας εμμένει στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για κατάθεση του νομοσχεδίου, εντός των ημερών, αλλά η Ομοσπονδία έχει την πρόθεση να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της. Ο κ. Σταυρακάκης σημείωσε ότι το υπουργείο τώρα, ακούει με "καλύτερο αυτί".
Από την πλευρά των καθηγητών των ΤΕΙ, ο Γιάννης Τσάκνης επισήμανε ότι διαπιστώθηκε καλή διάθεση και από πλευράς του υπουργείου. Ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ ζήτησε και πάλι να δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να εκπονούν διδακτορικά, ενώ για τις ταχύρρυθμες σπουδές, ενός ή δύο ετών, διευκρινίσθηκε ότι αυτές θα αφορούν μόνο στα προγράμματα δια βίου μάθησης.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για ορισμένες διατάξεις του προσχεδίου, με άρθρο του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής", αφού διαπιστώνει την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, που αντιμετωπίζει τις παθογένειες του συστήματος, τονίζει ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε από το ένα άκρο στο άλλο. Προτρέπει, μάλιστα, να συνεχιστεί ο διάλογος με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.