Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξεσηκώνουν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει τον Αντώνη Σαμαρά ως υποκινητή. "Αντι να απολογηθεί για τη βεντέτα του με τον Ρέππα, ανακαλύπτει συνωμοσίες", απαντά η Νέα Δημοκρατία.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξεσηκώνουν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, που έχουν προκαλέσει χάος σε βασικές οδικές αρτηρίες και απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες, τουρίστες και οδηγούς.
Από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονίζουν ότι η 48ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί "στερείται κάθε ουσιαστικής αιτιολογίας" και γίνεται με την πολιτική ενθάρρυνση του Αντώνη Σαμαρά και από τη ΝΔ αποδίδουν το σημερινό κυκλοφοριακό "κομφούζιο" σε "προσωπική βεντέτα Ραγκούση – Ρέππα και το κυβερνητικό 'ράβε – ξήλωνε' ".
Σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν στις "από κάθε άποψη απαράδεκτες" κινητοποιήσεις τους -όπως χαρακτηρίζονται- την ώρα που ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη την απάντηση του υπουργείου στις προτάσεις που υπέβαλαν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου.
"Προχώρησαν στην 48ωρη απεργία τους, προφανώς μετά την πολιτική ενθάρρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά" τονίζει το υπουργείο, που στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα ότι οι μορφές κινητοποιήσεων που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ταξί "δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα" και πως "η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά" και "ο διάλογος θα εξελιχθεί όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο από την πρώτη στιγμή".
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης καταγγέλλει τον Γιάννη Ραγκούση ότι "ανακαλύπτει συνωμοσίες για δήθεν πολιτική ενθάρρυνση στις σημερινές κινητοποιήσεις", αντί -όπως αναφέρει- "να απολογηθεί για το χάος που προκάλεσε η βεντέτα του με τον κ. Ρέππα και η παράλογη απόφασή του να ακυρώσει, με το 'έτσι θέλω', τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους οδηγούς ταξί".
O κ. Μιχελάκης κάνει λόγο για "πολιτική αθλιότητα" και "επικοινωνιακά παιχνιδάκια με ανεύθυνους και κακοήθεις ισχυρισμούς" και για στάση που "αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει και σήμερα ανεύθυνο και δημαγωγικό κόμμα, όπως ήταν και προεκλογικά". Παράλληλα, σημειώνει ότι έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καλέσει τους οδηγούς ταξί να ανοίξουν αμέσως το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά.
Η κόντρα είχε και συνέχεια, με τον Γιάννη Ραγκούση να σχολιάζει: "Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο του ανεύθυνου λαϊκισμού, δίνοντας τώρα μάχη να μην προχωρήσει η απελευθέρωση των ταξί". Και τον Γιάννη Μιχελάκη να απαντά: "Ο κ. Ραγκούσης, αφού αποδείχθηκε αρχιτέκτονας του χάους, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί και δημαγωγεί. Βάζει φωτιά στην κοινωνία και ναρκοθετεί τη βαριά βιομηχανία μας, τον ελληνικό τουρισμό. Πολιτεύεται, όχι μόνο ανεύθυνα, αλλά και επικίνδυνα".
Στην πολιτική κόντρα παρενέβη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί, καταγγέλλοντας τον Γιάννη Ραγκούση ότι "επειδή δεν μπορεί να καταφερθεί εναντίον του κ. Ρέππα, καταφέρεται εναντίον του κλάδου των ταξί και της ΝΔ". "Η πολιτική της προβοκάτσιας και της μετατόπισης ευθυνών δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει, είναι κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ηγεσίας του ΥΜΕ. Το πιο εύκολο για τον κ. Ραγκούση και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν . Επειδή, όμως, καθοδηγούνται από άλλα συμφέροντα, αδυνατούν να το κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας με οποιοδήποτε κόστος" σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί.
Πυρά και προς τα δύο μεγάλα κόμματα εξαπολύει το ΚΚΕ, που επισημαίνει ότι "οι εργαζόμενοι στο ταξί και οι μικροί ιδιοκτήτες πρέπει να εμποδίσουν την καταστροφική γι' αυτούς πολιτική της κυβέρνησης, να μην εγκλωβιστούν στα προπαγανδιστικά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ" και εξηγεί ότι "δεν υπάρχει καλή και κακή 'απελευθέρωση', υπάρχει ο οδοστρωτήρας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που ισοπεδώνει τα εργατικά δικαιώματα και συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους".
Για αθέτηση συμφωνίας απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να σημειώνει: "Όταν καταπατείται μία συμφωνία, αναμενόμενο είναι να υπάρχει έκρηξη από τον θιγόμενο. Στην κόντρα κυβέρνησης- ιδιοκτητών ταξί το δίκιο είναι στην πλευρά των ιδιοκτητών ταξί. Για ό, τι συμβεί, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη και εξόχως τουριστική περίοδο, την ευθύνη φέρει ακέραια η κυβέρνηση και ο υπουργός Υποδομών κ. Ραγκούσης. Εάν θέλει ο πρωθυπουργός λύση, να μεταφέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των αδειών ταξί στο υπουργείο του κ. Ρέππα".
"Οι ακραίες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί υπονομεύουν την εικόνα της Αθήνας και στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς. Φτάνει πια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
"Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπα χωρίς να επιλύει κανένα πρόβλημα" επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν: "Η απελευθέρωση θα πολλαπλασιάσει τα ταξί, που στην Αθήνα είναι ήδη διπλάσια αναλογικά με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ταξί πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο ρόλο στη ζωή της πόλης, αυστηρά συμπληρωματικό με τη δημόσια συγκοινωνία, που πρέπει κι αυτή να αναβαθμιστεί. Κάθε πολιτική για τις άδειες και το άνοιγμα, το κόμιστρο ή τις λεωφορειολωρίδες, θα πρέπει να κρίνεται πρώτα με αυτό το πρίσμα".
Η διάσταση Ραγκούση – Ρέππα
Το θέμα της απελευθέρωσης για τα ταξί άνοιξε εκ νέου μετά τον ανασχηματισμό και την αμοιβαία μετακίνηση του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών και του Δημήτρη Ρέππα στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Από την πρώτη στιγμή, ο Γ. Ραγκούσης αρνήθηκε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ετοιμάσει ο Δ. Ρέππας και είχε σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί θεωρεί πως κρατάει κλειστό το επάγγελμα των ταξί, και ξεκαθάρισε στους ιδιοκτήτες ταξί πως το καθεστώς για το επάγγελμά τους θα αλλάξει εκ νέου με νέα ρύθμιση, με την οποία εκτιμά πως διασφαλίζεται η ουσιαστική απελευθέρωση του επαγγέλματος αφού θα μπορεί να κατέχει άδεια ταξί όποιος πολίτης το επιθυμεί.
Αυτή η στροφή προκάλεσε την ενόχληση του Δ. Ρέππα, ο οποίος σε συνέντευξή του στον "Επενδυτή" του Σαββάτου υπερασπίστηκε τη λύση που είχε προωθήσει ως υπουργός ΥΠΜΕΔΙ, εξηγώντας πως το Π.Δ. που συνέταξε βασίστηκε στο ευρωπαϊκό μοντέλο και προσπαθούσε να συνδέσει τον αριθμό των αδειών ταξί με τον πληθυσμό κάθε πόλης ή περιοχής.
Ερωτηθείς σχετικά στην ίδια συνέντευξη, όταν ο κ. Ρέππας ερωτάται για τις αλλαγές που έκανε ο κ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζει "απολύτως σεβαστή" την προσέγγισή του με την οποία δίνεται προτεραιότητα στο δικαίωμα πρόσβασης σε ένα επάγγελμα και σε μια αγορά ανεξαρτήτως πληθυσμού, που είναι και ο δυνητικός πελάτης. Σημειώνει, πάντως, πως τα ταξί ασκούν μία κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία και η λειτουργία τους συνδέεται με την πολιτική για το κυκλοφοριακό, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και πάνω απ' όλα με την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-χρήστη.