Οι συγχωνεύσεις και μετακινήσεις κλινικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τους γιατρούς, από τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις κλινικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι κλινικές λειτουργούν κανονικά εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά.
Σε πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλίας ενώνονται κλινικές με μονάδες, όπου οι κανόνες λειτουργίας είναι διαφορετικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μετακίνησης της οφθαλμολογικής κλινικής από το νοσοκομείο Τρικάλων στην Καρδίτσα και η γυναικολογική και ΩΡΛ από Καρδίτσα στα Τρίκαλα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι συνενώσεις θα… ανοίξουν την όρεξη στους ιδιώτες.
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευράτου, υποστηρίζει ότι "οι συνενώσεις των κλινικών έχουν στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση των δαπανών κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ".
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τα μέσα Σεπτέμβρη θα λειτουργούν 1.600 κλινικές αντί για 1.900 που είναι σήμερα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να κλείσουν σταδιακά 13.000 νοσοκομειακά κρεβάτια ενώ φοβούνται ότι οι συνενώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μειώσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αφού η στελέχωση των νοσοκομείων συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των κλινών βάσει του προεδρικού διατάγματος.
Μεγάλη μείωση και στον αριθμό των συμβεβλημένων με τα ταμεία γιατρών φέρνει από τον Σεπτέμβρη ο ενιαίος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας ενώ μαχαίρι αναμένεται να μπει και στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα θα απαιτείται έγκριση και θεώρηση για εξετάσεις που θα κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ.