Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής η Άγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει θεαματική πρόοδος. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Απόφαση τώρα, ζητεί ο Βενιζέλος.
Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών η Άγκελα Μέρκελ, δύο μόλις ημέρες πριν την πλέον κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος. Με δήλωσή της το απόγευμα της Τρίτης, η Γερμανίδα καγκελάριος δυναμιτίζει το κλίμα προαναγγέλλοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική λύση και ότι το όποιο βήμα δεν θα είναι το τελικό για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
"Όσοι θέλουν να ενεργήσουν με πολιτική υπευθυνότητα, πράγμα που θέλει η γερμανική κυβέρνηση, ξέρουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να λυθεί με μία θεαματική κίνηση. Μόνο μια συμφωνία για μια σειρά διαδοχικών βημάτων μπορεί να λύσει το πρόβλημα" ανέφερε η Μέρκελ, η οποία 24 ώρες νωρίτερα δήλωνε ότι θα μεταβεί στη σύνοδο μόνον εφόσον υπάρχει αποτέλεσμα.
Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία".
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας το ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι να μην βρεθεί λύση την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής. "Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει κάποιο σενάριο μεταξύ του άριστου και του καλού. Το χειρότερο είναι να μη βρεθεί λύση" ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος αναμένεται μετά τη σύνοδο της Πέμπτης να μεταβεί στις ΗΠΑ.
Χτες ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε χτες τηλεφωνικά τους ομολόγους του Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, που πιέζουν τους Ευρωπαίους για γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας.
Με δηλώσεις του στο Associated Press, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να ληφθεί τώρα μια απόφαση που θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. "Δεν είναι σωστό να μιλάμε δημοσίως αυτή τη στιγμή για τις τεχνικές παραμέτρους της λύσης. Για εμάς, όμως, η καλύτερη λύση είναι πασιφανής και απλή, μια λύση όχι ακριβή, λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διότι χωρίς πραγματική μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι αδύνατον να πετύχουμε τον στόχο μας, για επιστροφή στις αγορές το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Στη Ρώμη συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδα και τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε στο MEGA πως το επικρατέστερο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2020 με νέα 30ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 205 δισ. Η αντικατάσταση αυτή θα συνδυαστεί με μείωση επιτοκίου και ένα μικρό κούρεμα στην ονομαστική αξία των ομολόγων.
Ωστόσο, όπως τονίζεται από την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη λύση θα αξιολογηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο απορρίπτει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, μάλιστα, επανήλθε με νέα δήλωση, σημειώνοντας ότι "ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί". "Ζητάμε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης -είπε- να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, το ταχύτερο δυνατόν. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης, θα είναι μια καλή λύση;".
Την ίδια ώρα, πάντως, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι κρατά πιο διαλλακτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να βαθμολογήσουν την Ελλάδα με αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Δηλώνει ότι "υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που έχουν να κάνουν με μια πολύ βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία, που δεν θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες" και προσθέτει: "Είναι απόφαση της ΕΚΤ το τι δέχεται ως ενέχυρο και δεν θα πρέπει να εξαρτάται απόλυτα από τους οίκους αξιολόγησης".
Σχολιάζοντας την επικείμενη σύνοδο κορυφής, το ΚΚΕ κάνει λόγο για ανάγκη αποδέσμευσης από την ΕΕ και κατάργηση του χρέους. "Δεν υπάρχουν φίλοι της Ελλάδας αλλά φίλοι των συμφερόντων τους" σχολιάζει ο Κωστής Αϊβαλλιώτης από τον ΛΑΟΣ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού μιλά για καταστροφικό σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και διάσωσης του κεφαλαίου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει πανευρωπαϊκή λύση για την κρίση χρέους και να προωθήσει άμεσα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.