"Πονοκέφαλος" στην κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί στην "καρδιά" της τουριστικής περιόδου. Εμμένει στα περί υποκίνησης από τη ΝΔ η κυβέρνηση. Σκληρή η απάντηση από ΝΔ.
"Πονοκέφαλο" προκαλούν στην κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί μέσα στην "καρδιά" της τουριστικής περιόδου.
Παρότι δεν λείπει ο προβληματισμός γιατί θα έπρεπε αυτό το θέμα να ανοίξει στην παρούσα φάση, φαίνεται πως το κλίμα στην κυβέρνηση δεν είναι αρνητικό για τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση, για τον οποίο υπάρχει πρόθεση στήριξης. Τονίζεται, πάντως, η ανάγκη να δοθεί έμφαση στον διάλογο ώστε να μην πληγεί περαιτέρω ο τουρισμός.
Κατά πληροφορίες, το θέμα δεν συζητήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι και ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε στην αρχή της ομιλίας του σε μια γενική παραίνεση προς τους υπουργούς να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή εντός κυβέρνησης. Η γενική αυτή αναφορά του πρωθυπουργού έγινε παρουσία των κ. Ραγκούση και Ρέππα.
Στο μεταξύ, η παρουσία του Γιάννη Μανώλη, γραμματέα συνδικαλιστικού της ΝΔ, στη συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί έριξε νέο λάδι στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ πως υποκινεί τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες, αποκαλύφθηκε όλη η ανευθυνότητα".
Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν και τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Θύμιου Λυμπερόπουλου πως "δεν θα βγει καμία άδεια μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση" και τόνιζαν πως οι συνδικαλιστές της ΝΔ δίνουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην κινητοποίησή τους.
Η αντίδραση της ΝΔ ήταν άμεση και μάλιστα σε πολύ σκληρή γλώσσα. Ο Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε τον Γιάννη Ραγκούση "αρχιτέκτονα του χάους που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των ταξί", ενώ επιτέθηκε και κατά του πρωθυπουργού, για τον οποίο σημείωσε ότι "δεν έχει καμία πολιτική σε κανέναν τομέα" και τον κάλεσε "να σταματήσει να παριστάνει τον παρατηρητή και να πάρει θέση στο θέμα".
Για τις καταγγελίες περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων από τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος δηλώνει πως "είναι μάταιη η προσπάθεια του κ. Ραγκούση να μεταθέσει στη ΝΔ τις ευθύνες για το χάος που ο ίδιος έχει προκαλέσει" και προσθέτει: "Άλλωστε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Του θυμίζουμε ότι, λίγους μήνες πριν, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν ο κ. Παπανδρέου που κατέβαινε σε διαδηλώσεις για να σταματήσει θεσμικές αλλαγές".
Μάλιστα, η ΝΔ, μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του Γιάννη Μανώλη και του Προκόπη Παυλόπουλου στις συγκεντρώσεις των ιδιοκτητών ταξί, επανέφερε στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες από τη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στις συγκεντρώσεις στο λιμάνι του Πειραιά το 2009, για το ασφαλιστικό στο Σύνταγμα το 2008, καθώς και από την παρουσία του στην ΕΥΑΘ αλλά και του Γ. Παπακωνσταντίνου στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δύο εταιρείες προς πώληση σήμερα.
Τι λένε τα άλλα κόμματα
"Κάθε απεργία έχει κόστος. Και οι εργάτες όταν απεργούν χάνουν το μεροκάματο, ενώ υφίστανται και τρομοκρατικές απολύσεις. Όμως την κυβέρνηση την πιάνει ο πόνος μόνο για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων στον κλάδο του τουρισμό και των εφοπλιστών" σχολιάζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης που "πλήττει τον τουρισμό και υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι οι λαϊκές κινητοποιήσεις".
"Αν ακόμη υπάρχει κάτι που λειτουργεί στη χώρα, αυτό είναι τα ταξί. Βάλθηκε ο κ. Ραγκούσης να τα διαλύσει κι αυτά. Ο κ. Ρέππας -σαφώς παλαιότερος του κ. Ραγκούση στο κόμμα τους- πρέπει να τιμήσει την συμφωνία και την υπογραφή του αναφορικά με τους ιδιοκτήτες ταξί" σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Ο ΣΥΝ καταγγέλλει ότι "με τις προτεινόμενες αλλαγές, εξοντώνονται οι μικροϊδιοκτήτες ταξί και δημιουργείται ολιγοπώλιο στον κλάδο, από εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν και θα παρέχουν τις υπηρεσίες στους πολίτες με ακριβότερες ακόμα τιμές" και τονίζει ότι "η αλλαγή πολιτικής στον κλάδο των ταξί πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων στον κλάδο και των μικροϊδιοκτητών".
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης καταγγέλλει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ιδιοκτήτες ταξί ότι "ακολουθούν ιδιοτελείς τακτικές που στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων σ' αυτόν καθώς και των ανέργων που αναζητούν εργασία".
Aπό τη Δημοκρατική Αριστερά αποδίδουν ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί -όπως σημειώνουν- "με τις παλινωδίες και τις αντιφατικές ενέργειες μεταξύ δυο υπουργών της έχει δημιουργήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση για τους αυτοκινητιστές". "Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι εθνικοί οδοί της χώρας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα" προσθέτουν.