Σημαντικές απόφασεις για τη στήριξη της Ελλάδας και τη θωράκιση της Ευρωζώνης έλαβαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για "πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν έναν βιώσιμο δρόμο για την Ελλάδα, ένα βιώσιμο χρέος". Διασφαλίζεται η σταθερότητα και η ρευστότητα των τραπεζων τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Σημαντικές απόφασεις για τη στήριξη της Ελλάδας και τη θωράκιση της Ευρωζώνης έλαβαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Μεταξύ άλλων, και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η συμφωνία περιλαμβάνει νέο πακέτο στήριξης, εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, διασφάλιση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και αναπτυξιακό σχέδιο τύπου "Μάρσαλ".
Το νέο πακετο στήριξης της Ελλάδας μέχρι το 2014, από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θα ανέλθει στα 109 δισ. ευρώ. Η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2014 και αναμέμενεται να ξεπεράσει τα 100 δισ.
Για τα μελλοντικά δάνεια του EFSF που θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα προβλέπεται επιμήκυνση από 7,5 σε τουλάχιστον 15 και μέχρι 30 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ για τα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας αποφασίστηκε παράταση της ωρίμανσης.
Παράλληλα, εξασφαλίσθηκε μείωση επιτοκίου στο 3,5% και περίοδο χάριτος 10 χρόνια, κατά την οποία η Αθήνα όπου θα πληρώνει μόνο τόκους.
Τόσο ο Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ξεκαθάρισαν ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν "την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα". Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική, αρνήθηκε να προδικάσει την αντίδραση των αγορών, παρέπεμψε όμως στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και στον ευρω-μηχανισμό και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τον ρόλο της ΕΚΤ.
"Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα… Δεν μπορούσα να επιτρέψω μια δύσκολη κατάσταση να γίνει μια επικίνδυνη κατάσταση. Η κατάσταση θα εξελισσόταν σε μια συστημική κρίση που θα απειλούσε την Ευρωζώνη στο σύνολό της και αυτή η απειλή έπρεπε να αντιμετωπιστεί" δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
"Χρειαζόμασταν ένα αξιόπιστο πακέτο, έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο. Δίνει απάντηση στις περισσότερες ανησυχίες των αγορών και των πολιτών, απαντάει επίσης στις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Είναι ένα σχέδιο για το οποίο έχουν δεσμευτεί όλες οι κυβερνήσεις και για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, πολιτική και αγορές έρχονται μαζί" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Γ. Παπανδρέου: Τι πετύχαμε
Παρουσιάζοντας το περίγραμμα των αποφάσεων της συνόδου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας, εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη μείωση των βαρών της εξυπηρέτησής του, την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ".
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν "διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την πλήρη απόδοση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας" τονίζοντας ότι "τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας με στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι Τα επόμενα τρια χρόνια θα δανειστούμε 109 δισ. και ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας διασφαλίζονται μέχρι και το 2020, επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους, το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του οποίου -όπως είπε- σταθεροποιείται για τα επόμενα 40 χρόνια σε επίπεδα κατώτερα του 5%, "πολύ ευνοϊκότερα από αυτά που ισχύουν στην αγορά".
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός προβλέπεται η δυνατότητα για περαιτέρω επιμήκυνση του μέρους του αρχικού δανείου των 110 δισ. που έχει ήδη εκταμιευθεί, ενώ εισάγεται ο μηχανισμός επαναγοράς του δημόσιου χρέους στη δευτεριογενή αγορά μέσω του EFSF. Αυτό -ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- σε συνδυασμό με την ανταλλαγή υπαρχόντων ομολόγων διασφαλίζει τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 26,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 12% του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "γίνεται με τρόπο απολύτως ασφαλή" για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για το οποίο -όπως είπε- διασφαλίζεται πλήρως η παροχή ρευστότητας με απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "ενδυναμώνονται κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες" και "μέχρι το 2016 ελαφρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, καθώς προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο και επιπλέον προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον διεθνή δημόσιο τομέα". Συνεπώς -όπως τόνισε- " επίπτωση στην εκτέλεση των ετήσιων προϋπολογισμών θα είναι θετική".
Ερωτηθείς για την αντίδραση των οίκων αξιολόγησης στις αποφάσεις και το ενδεχόμενο του selective default, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Το πώς αυτό θα αξιολογηθεί είναι δευτερεύον ζήτημα όταν η ηγεσία της Ευρωζώνης, μαζί με την ΕΚΤ και τον φορέα του EFSF, έχουν εγγυηθεί όλες τις ανάγκες που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Τέλος, έστειλε το μήνυμα πως τώρα το βάρος πρέπει να ριχθεί στην προώθηση των αλλαγών. "Μπροστά μας -είπε- έχουμε ένα καθαρό, ασφαλές πεδίο, αλλά όλα θα πάνε στράφι αν δεν εμείς δεν συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Η Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά και αποφασιστικά μεσα από διάλογο… Είναι ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε το επείγον των αποφάσεών μας".
Ευ. Βενιζέλος: Σταθερότητα και ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες
Ειδικά για το θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι μετά το πρώτο θετικό μήνυμα που εστάλη μέσω των stress tests, οι αποφάσεις της συνόδου προσφέρουν "μία ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών".
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, "διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητά τους και καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες" και αυτό -όπως τόνισε- "είναι αποστομωτική και πλήρης απάντηση σε όλους αυτούς που είχαν επενδύσει σε μια αξιολόγηση που θα δημιουργούσε προβλήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τον EFSF, δίνουν πλήρη κάλυψη και μια απόλυτη και προκαταβολική απάντηση, στέλνοντας "ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα στις αγορές". "Έχουμε -δήλωσε- μια εξυγίανση, μια περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστηματος και αυτό είναι ένα πάρα πολυ καλλό μήνυμα για τον Έλληνα καταθέτη, για τη σιγουριά του, για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο την ελληνική πραγματική οικονομία".
Ερωτηθείς για το διάστημα που θα χρειαστεί ενδεχομένως η ΕΚΤ να λαμβάνει εγγυήσεις από τον ευρω-μηχανισμό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Εάν υπάρξει αυτή η περίοδος θα είναι κατά πάσα πιθανότατα μια μικρή, ίσως και πολύ μικρή περίοδος. Σημασία έχει ότι έχει ληφθεί μια απόφαση η οποία είναι πάρα πολύ καθαρή και η οποία από μόνη της μπορεί να αποτρέψει οποιοδήποτε ζήτημα. Έχει σημασία να ερμηνεύσουμε σωστά το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ευρωζώνη στις αγορές. Έστειλε ένα αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, για διαφάνεια και έδειξε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει το ευρώ που δέχεται επίθεση στον πυρήνα του".
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν επιτυγχάνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης που ήταν "να μπει πάτος στο βαρέλι", γιατί -όπως ανέφερε- "η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η σταθερότητα και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε τους στόχους μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατι ο Έλληνας πολίτης θέλει να ξέρει ότι οι θυσίες του έχουν αρχή μέση και τέλος και πιάνουν τόπο".