Νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία δημιουργεί η συμφωνία κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Στα 158,6 δισ. ευρώ το συνολικό πακέτο στην Ελλάδα και "σχέδιο Μάρσαλ" για την ανάπτυξη. Διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών από την επιλεκτική χρεοκοπία. Πιο ευνοϊκοί όροι και περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του πρώτου δανείου απο την τρόικα.
Νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα δημιουργεί η συμφωνία κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για πακέτο 158,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη σταδιακή σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, με τη συμμετοχή και ιδιωτών.
Από το εν λόγω πακέτο, τα 109 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια, 60 δισ. ευρώ νέα βοήθεια της τρόικας και 49 δισ. ευρώ από υπόλοιπα δανείων που δεν έχουν εκταμιευθεί, ενώ οι ιδιώτες θα διαγράψουν εθελοντικά χρέος 49,6 δισ. ευρώ, 37 δισ. μέσω ανταλλαγής ομολόγων λήξεως έως το 2020 με νέα 30ετούς διάρκειας και 12,6 δισ. μέσω της επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα θα επιμηκυνθούν από τα 7,5 στα 15 έως και 30 έτη, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης και για τα υφιστάμενα δάνεια.
Το επιτόκιο των δανείων μειώνεται από το 4,5% στο 3,5%, ενώ δίνεται και 10ετής περίοδος χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους.
Κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών είναι η συμφωνία για την ομαλή συνέχιση της ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ με εγγυήσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά και η δέσμευση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη, που στο αρχικό σχέδιο της συμφωνίας αναφερόταν ως "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ".
Η ελάφρυνση του χρέους μόνο από το σκέλος της συμμετοχής των ιδιωτών ανέρχεται σε 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ, ενώ με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων για την επαναγορά χρέους το όφελος αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστεί.
Με το νέο πακέτο, οι δανειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται πλήρως μέχρι το 2020, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τα επόμενα 40 χρόνια πέφτει κάτω από το 5%. Μάλιστα, για τα 5 πρώτα κρίσιμα χρόνια έως το 2016 το επιτόκιο είναι ακόμη χαμηλότερο στο 4%.
Η συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ αναμένεται να δώσει ανάσα και στην πραγματική οικονομία.
Θετική ειναι η εξέλιξη και για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέσα στη δίνη της κρίσης που έτσι κι αλλιώς τους στερεί έσοδα, θα είχαν απώλειες πάνω από 20% από τη μείωση της αξίας των ομολόγων. Τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλακιά τους.
Στα σημεία του σχεδίου που μένει να διευκρινιστούν είναι το ποιες θα είναι οι εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούνται από την Ελλάδα έναντι της νέας βοήθειας, καθώς και το πόσο θα διαρκέσει η ανταλλαγή των ομολόγων που θα φέρει τη χώρα σε αξιολόγηση selective default από τους οίκους.
Κλειδί, επίσης, παραμένει και το κατά πόσο η υπογραφή του νέου μνημονίου ή της νέας δανειακής σύμβασης θα απαιτήσει και νέα μέτρα, με τον πρωθυπουργό πάντως να τονίζει πως δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο.
Μιλώντας στο υπουργικό, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για απαλλαγή της χώρας από το βραχνά της χρεοκοπίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ίσως το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη" και κάλεσε μάλιστα τους καταθέτες που σήκωσαν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε αυτές.
Για συμφωνία που θα αφήσει τη χώρα με τη ρετσινιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστήριξε ότι όσο διατηρείται η ίδια πολιτική, θα διογκώνονται ελλείμματα και χρέη.