Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ. Εξήγησε στους Γερμανούς ότι η νέα βοήθεια θα αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη στη χώρα τους, στηρίζοντας παράλληλα το ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι η η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και… ανακουφισμένη που θα μπορέσει να κάνει τις διακοπές της μακριά απ' τις Βρυξέλλες εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο προτού αναχωρήσει για την Ιταλία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε "βροχή" ερωτήσεων για την Ελλάδα και εξήγησε στους Γερμανούς ότι η νέα βοήθεια θα αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη στη χώρα τους, στηρίζοντας παράλληλα το ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι η η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
"Πρέπει να πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του και αυτό έχει να κάνει με τα χρέη, στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και με την ανταγωνιστικότητα. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι αγορές, το αναλύουν κι εξάγουν τα συμπεράσματά τους" είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: "Γι' αυτό εξ αρχής πίστευα ότι δεν αρκεί να δείχνει κανείς αλληλεγγύη, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε το παν ώστε αυτή η αλληλεγγύη να συνδεθεί με όρους. Και αυτό όχι γιατί θέλουμε να βασανίσουμε κάποιον, αλλά γιατί έτσι μπορούν να παραμεριστούν οι αιτίες της κερδοσκοπίας".
Η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να στείλει για μία ακόμη φορά σαφές μήυνυμα πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υπενθυμίσει ότι "η σκληρότητα" των όρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας δεν πρόκειται να αλλαξει, ειδάλλως -όπως είπε- το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν θα συμφωνήσουν σ' ένα τέτοιο πρόγραμμα.
"Το πιο σημαντικό από όλα τώρα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της… Δεν θέλουμε απλά να καταγράφονται τα πράγματα στη νομοθεσία, αλλά να εφαρμόζονται βήμα-βήμα στην Ελλάδα πραγματικά και υπεύθυνα" επισήμανε η Μέρκελ. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σημειώνοντας με νόημα ότι πολλά όπως αυτό των ιδιοκτητών φορτηγών υπάγονται ακόμη σε αυτό το καθεστώς.
"Θα σταθούμε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα" είχε δηλώσει από χτες, μετά το πέρας της συνόδου, η Γερμανίδα kαγκελάριος, χαιρετίζοντας την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. "Για τη Γερμανία το Ευρω και η ΕΕ είναι θεμέλιο της ευημερίας και της ειρήνης. Ό,τι δώσουμε αυτή την περίοδο για την Ευρώπη και το ευρώ θα το λάβουμε πολλαπλάσιο πίσω" είπε στις πρώτες δηλώσεις της.
Μέρκελ και Σακροζί, μάλιστα ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κοινή πρόταση για την βελτίωση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αποτελούν μία ειδική, ξεχωριστή περίπτωση. "Όσα κάνουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα τα κάνουμε για καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Θέλω να αντιληφθείτε τη σημασία αυτής της απόφασης. Διότι στη συγκεκριμένη βιωσιμότητα του χρέους ελλοχεύει κίνδυνος διασποράς… Η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της" είπε ο Σαρκοζί.
Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Φιγιόν εξήγησε στους Γάλλους ότι το χρέος της χώρας ύψους 1.646 δισεκατομμυρίων θα αυξηθεί λόγω του νέου προγράμματος για την Ελλάδα κατά 16 δισ.
Στους… σωτήρες του ευρώ επιθυμεί να συμπεριλάβει εαυτόν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προτείνει να γίνει μια συνάντηση του Eurogroup στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η πρότασή του αυτή "εκτιμήθηκε και ο Παπανδρέου δεσμεύτηκε να την προγραμματίσει κατά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές".
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να να διαδραματίζει τον ρόλο του για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, διεμήνυσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετείχε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. "Το ΔΝΤ σαφέστατα θα συμμετέχει. Δεν είναι η τελική συμφωνία αυτή και όπως ξέρετε το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες. Νέο πρόγραμμα δεν υπάρχει μέχρις ότου ζητηθεί από την εν λόγω χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει πρόγραμμα. Πρέπει επίσης να εγκριθεί από το δ.σ. του ΔΝΤ" ανέφερε η Λαγκάρντ.
Στον απόηχο των αποφάσεων της συνόδου τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου των χωρών της περιφέρειας υποχώρησαν σημαντικά.
Αναλυτές καλωσόρισαν τη συμφωνία που ξεπέρασε μεν τις προσδοκίες των αγορών, άφησε όμως -όπως επισημαίνουν- ανοικτά ζητήματα, όπως την ενίσχυση του αποθεματικού του ταμείου ευρω-διάσωσης.