Ως ομολογία της μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς. Μίλησε για θετικά βήματα που έγιναν, τόνισε όμως πως υπάρχουν ασάφειες και ελλείψεις και δημιουργούνται νέα προβλήματα.. Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ως ομολογία της μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για θετικά βήματα που έγιναν, τόνισε όμως πως υπάρχουν ασάφειες και ελλείψεις και δημιουργούνται νέα προβλήματα. Και υποστήριξε πως η χθεσινή συμφωνία προϋποθέτει στην ουσία και νέα μέτρα, ενώ διατύπωσε τη θέση ότι "η μάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί κυρίως μέσα στην Ελλάδα, από τη μάχη της ανάπτυξης".
"Μέχρι τώρα όλες οι ελπίδες που δόθηκαν κι όλες οι 'σωστικές πρωτοβουλίες' που εξαγγέλθηκαν, οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση. Ελπίζουμε, αυτό να μην επαναληφθεί. Και προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξει η οικονομική πολιτική μέσα στην Ελλάδα. Να επιτύχουμε άμεση ανάκαμψη και σύντομα ανάπτυξη. Όχι απλώς να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως, η χθεσινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό, ομολογία αυτής της αποτυχίας γι' αυτό και χρειάζονται συνεχώς καινούργια μέτρα, νέες δανειακές συμβάσεις, ενώ μετατίθεται συνεχώς προς τα πίσω ο χρόνος που η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές" είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ήμερα η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος και έκανε σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, όπως τη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, η οποία "είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση". "Οδηγηθήκαμε εκεί -πρόσθεσε- ακριβώς επειδή το αρχικό μνημόνιο απέτυχε και σήμερα η απόφαση αυτή δεν επαρκεί γιατί αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση και δεν μπούμε σύντομα σε ανάκαμψη και ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, είπε ότι θα αποτελέσει "ρετσινιά για την Ελλάδα και την οικονομία της" και ότι μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο. Όπως ανέφερε, η επιλεκτική χρεοκοπία "βάζει ζήτημα στήριξης της ρευστότητας και αυτό φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει ούτε πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία, ούτε πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας".
Ο κ. Σαμαράς είπε πως είναι θετικό ότι ενισχύεταο η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, σημειώσε όμως πως δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Στη συνέχεια χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης στη δευτερογενή αγορά και μάλιστα προλητπικά, για να προσθέσει όμως πως "είναι αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του", κάτι για το οποίο -όπως είπε- "δεν προβλέπεται τίποτε".
Αναφερόμενος στη μείωση του δημοσίου χρέους που προκύπτει από την απόφαση έκανε λόγο για "πολύ μικρή ανακούφιση, αλλά τίποτε παραπάνω" και είπε ότι είναι "πέρα για πέρα ανακριβής" ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι μπήκε "πάτος στο βαρέλι", ενώ χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ανησυχητική" την απόφαση για εμπράγματες εγγυήσεις στο νέο δανεισμό.
Στα θετικά της απόφασης ο κ. Σαμαράς συμπεριέλαβε την πρόβλεψη που υπήρξε στο σχέδιο της απόφασης για "σχέδιο Μάρσαλ" στην Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, σημειώνοντας όμως ότι "αυτός όρος απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της απόφασης". "Πόσο θα φτάσει αυτό το ποσό ενίσχυσης της Ελλάδας; Εκτός αν μιλάνε για τα δεδομένα χρήματα του ΕΣΠΑ και νέες 'οικονομικοτεχνικές συμβουλές' " τόνισε.
Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς είπε πως ο κ. Παπανδρέου "αντί να κοιτάξει την ανάκαμψη της οικονομίας και το χάος της κυβέρνησής του, στρέφει πάλι τα πυρά του στη ΝΔ" και πρόσθεσε: "Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τις ευθύνες του θέλει να κρύψει".
Η ελάσσων αντιπολίτευση
Η Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά ότι η απόφαση συνεπάγεται επιλεκτική χρεοκοπία με κούρεμα τουλάχιστον 20% με επιμήκυνση παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις, είτε με τη μορφή του "ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ", όπως λέει η γ.γ. του ΚΚΕ, είτε με άλλες μορφές που αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό. "Έγινε λοιπόν ένα συμβιβασμός για να μπορέσουν να διευκολύνουν την κερδοφορία, κυρίως τη ρευστότητα των τραπεζών. Όσον αφορά όμως τη ζωή του λαού, το εργατικό, το λαϊκό εισόδημα,όχι μόνο τα πάντα είναι ανοιχτά αλλά είναι προδιαγεγραμμένη, τραγική πορεία" τονίζει.
"Πάτος στο βαρέλι θα μπει μόνο αν ομονοήσουν οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου και βρουν άμεσες, ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στην καθημερινότητα. Όσα κεφάλαια, αν και όπως, μας δώσει η Ευρώπη δεν αρκούν για να σωθούμε αν δεν υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας σύνεση, συνεργατικότητα, συναντίληψη και συνευθύνη. Η μεμψιμοιρία και η συνεχιζόμενη στείρα αντιπαράθεση θα καταστήσουν ανενεργή την όποια βοήθεια μας προσφέρεται ανεξαρτήτως του πως και γιατί μας προσφέρεται" τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική με παράκαμψη των αγορών και απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ. "Μοναδικός στόχος αυτού του σχεδίου η διάσωση των τραπεζών και η διασφάλιση των πιστωτών με οδυνηρό όμως αντίτιμο τη διαρκή ομηρία της οικονομίας και των λαών της Ευρώπης από τις αγορές" αναφέρει.
Μια βαθιά ανάσα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την απόφαση η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνει ότι "τώρα η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο" και προσθέτει: "Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε ούτε μια μέρα να χάσουμε και να μην ακολουθήσει η κυβέρνηση την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας. Τώρα είναι η ώρα της δράσης".
Ανάσα για τη χώρα χαρακτήρισε τις χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να παραγνωρίζει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα συμβιβασμού. "Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του μνημονίου. Αποδεικνύει ότι οι λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πολύ, μα πολύ νωρίτερα. Η Δημοκρατική Αριστερά έγκαιρα είχε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου και τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους" υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.