Μετά την ανάσα ανακούφισης που κέρδισε η κυβέρνηση από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα κρίσιμα μέτωπα στο εσωτερικό. Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Ευ. Βενιζέλος.
Νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, με το πακέτο βοήθειας των 158 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση κοιτάζει ήδη την επόμενη ημέρα και ξεκινάει αγώνα δρόμου για την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάτω από την ασφυκτική επιτήρηση των Ευρωπαίων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Τίμοθι Γκάιντνερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια πρώτον να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, αλλά και να τονωθεί το ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις παραινέσεις όλων των κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των εταίρων οι οποίοι θα εποπτεύουν την πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.
Ήδη, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου καταφθάνει, εκ νέου, η τρόικα για τον τριμηνιαίο έλεγχο, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ στέλνει νέο μήνυμα ότι πλέον εναπόκειται στην Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και προαναγγέλλει ποινές για τις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες.
"Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα να εφαρμόσει η Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής σημείο προς σημείο. Αυτό είναι το Α και το Ω, ενώ μελλοντικά πρέπει να είναι δυνατό να επιβάλλονται μέτρα σε μια χώρα που δεν εφαρμόζει τα μέτρα συμμόρφωσης" δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ με συνέντευξή του στη "Sueddeutsche Zeitung".
Αποφασιστικής σημασίας για τους δανειστές μας είναι η γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, με πρώτο στοίχημα το φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ενιαίο μισθολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι συγχωνεύσεις ή ακόμη και το λουκέτο σε δημόσιους φορείς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, που έχουν ξεφύγει στο πρώτο εξάμηνο, αλλά και στο ουσιαστικό άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
"Κλειδί" για την επιτυχία του προγράμματος παραμένει η επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και να μπει ένα "φρένο" στο χρέος. Το ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ", που αποφασίστηκε στη σύνοδο περιλαμβάνει τη γρήγορη εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ με άλλα 12 δισ. ευρώ αναμένεται να συνεισφέρει και η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.
Στόχος είναι να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% ετησίως, που είναι ικανά να καλύψουν την αποπληρωμή του χρέους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Buntesbank, Γιενς Βαϊντμαν, "τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη στο μέλλον δημοσιονομικής εξυγίανσης και μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης".
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, προειδοποιεί ότι η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μεμονωμένη περίπτωση, καθώς δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι επιβραβεύονται οι χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
"Δεν θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο που η συμφωνία αυτή να παρουσιάζεται ως δώρο- επεσήμανε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι σε συνέντευξή του στη γερμανική "Welt am Sonntag"- γι' αυτόν το λόγο η συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση. Πρέπει να αποφύγουμε να δοθούν λανθασμένα κίνητρα και η εντύπωση ότι η αναδιάρθρωση είναι η εύκολη διέξοδος. Δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε χώρες επειδή παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας".