Δυο είναι τα μεγάλα "στοιχήματα" της κυβέρνησης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και η επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Οι αποκρατικοποιήσεις και η τόνωση της ανάπτυξης είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις σημαντικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής.
Τόνωση στην ανάπτυξη αναμένεται να δώσει το ευρωπαϊκό σχέδιο "Μάρσαλ" ενώ συμπληρωματικά σε αυτό θα λειτουργήσει το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.
Ήδη έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο 16 σημείων για συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας και μετά την επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Βερολίνο και την επαφή του με τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και βιομηχάνους, αποφασίσθηκαν 5 δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μια από αυτές, είναι η επίσκεψη το φθινόπωρο στη χώρα μας του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες. Οι τομείς που φαίνεται να ενδιαφέρουν περισσότερο τη γερμανική πλευρά είναι αυτοί της ενέργειας με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων.
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, ειδικά για επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Μέχρι τώρα μόνο το 10% του ΟΤΕ έχει πουληθεί.
Το Ταμείο Αξιοποιήσης της Δημόσιας Περιούσιας θα πρέπει να "τρέξει" άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του λιμένα Θεσσαλονίκης, των Κρατικών Λαχείων, τις επεκτάσεις συμβάσεων του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του ΟΠΑΠ.
Στόχος είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ υψηλότερος είναι ο στόχος έως το τέλος του προγράμματος. Μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, να ολοκληρωθούν 22 σχέδια αποκρατικοποιήσεων.