Αύξηση που φθάνει ακόμη και το 32% παρουσιάζει φέτος ο τομέας της κρουαζιέρας ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα του κράτους και των τοπικών κοινωνιών, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν είναι θελκτικό για τις ξένες εταιρίες.
Παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν είναι θελκτικό για τις ξένες εταιρίες η κρουαζιέρα στη χώρα μας παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, η οποία άγγιξε φέτος το 32%.
Στο λιμάνι του Πειραιά οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 30% το πρώτο πεντάμηνο, ενώ συνολικά για το 2011 εκτιμάται ότι η αύξηση στα δρομολόγια θα φθάσει το 19% και στους επιβάτες το 20%. Μόνο για τον Αύγουστο τα κρουαζιερόπλοια που έχουν προγραμματιστεί να καταπλεύσουν στο πρώτο λιμάνι της χώρας είναι 130 με 208.000 επιβάτες.
Εντυπωσιακά έχει αυξηθεί η κίνηση και στους περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 19% στις αφίξεις τουριστών που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοια. Τον ίδιο μήνα στη Μύκονο η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 16% και στη Ρόδο κατά 32%. Τον Ιούλιο η Σαντορίνη καταγράφει αύξηση 29% και τα λιμάνια της Κρήτης 15%.
Οι παράγοντες της αγοράς, ενώ εκφράζουν φόβους ότι η μεγάλη αύξηση είναι συγκυριακή, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί σε χώρες της βορείου Αφρικής, την ίδια ώρα τονίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κρουαζιέρα.
Ο αρμόδιος για τη ναυτιλία υπουργός, Χάρης Παμπούκης, προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε κατάργηση των συμβάσεων που είχαν οριστεί μετά την άρση του καμποτάζ, καθώς οι όροι δε δελέασαν τις ξένες εταιρίες -με πλοία υπό σημαία τρίτων χωρών- με αποτέλεσμα καμία να μην έχει υπογράψει μέχρι στιγμής.