Ξεκάθαρο μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο αντικοινωνική συμπεριφορά, έστειλε ο Κάρολος Παπουλιας, στην ομιλία του για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους ο πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα.
Ξεκάθαρο μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο αντικοινωνική συμπεριφορά, έστειλε ο Κάρολος Παπουλιας, στην ομιλία του για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την οποία ξεκίνησε δηλώνοντας συγκλονισμένος από την τραγωδία στη Νορβηγία.
Στη λιτή εκδήλωση έδωσαν το "παρών" ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντωνης Σαμαράς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Φωτης Κουβέλης, ενώ αντίθετα δεν προσήλθαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική κρίση, τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους και χαρακτήρισε έθνικό διακύβευμα την εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας.
"Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης" είπε ο κ. Παπούλιας.
Και πρόσθεσε: "Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί όρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, υπονομεύει το εθνικό μέλλον. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην καταπολέμηση αυτού του νοσηρού φαινομένου".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καυτηρίασε όσους επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση στην οικονομία σε κρίση του πολιτεύματος και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε: "Αναγνωρίζω τη θλίψη σας για τη δοκιμασία που περνά η πατρίδα μας. Αναγνωρίζω την απογοήτευσή σας, συμμερίζομαι τις αγωνίες σας. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να μιλάτε περισσότερο, να παρεμβαίνετε, να μην αφήνετε όλο το δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους".
Στο δικό του μήνυμα για τη σημερινή επέτειο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα καταφέρει να απαλλαγεί από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις.
"Με τις προσπάθειες όλων μας, με την υπομονή και την αφοσίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να επουλώσουμε τις πληγές μας, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της συλλογικής προσπάθειας, των αξιών και της προόδου" σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να αποκτήσουν οι πολίτες με τον δημόσιο βίο επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και τονίζει ότι μοναδικός γνώμονας του κόμματός του είναι το συλλογικό και εθνικό συμφέρον.
"Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα -αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ- για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση. Εργαζόμαστε για μια νέα πολιτική που εγγυάται δυναμική Επανεκκίνηση παντού. Στην οικονομία και το κράτος. Στην εξωτερική πολιτική, τη δημόσια ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία. Αλλά και στον δημόσιο βίο…".
Η Αλέκα Παπαρήγα, για τρίτη χρονιά εφέτος, δεν παρέστη στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "ταξική και υποκριτική" τη Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση της χούντας.
Και προσθέτει: "Τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δεν γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία".
Στην απογοήτευση των πολιτών από την ελπίδα της μεταπολίτευσης που μετατράπηκε σε παρωδία, αναφέρεται ο ΛΑΟΣ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να επισημαίνει: "Όσοι είχαμε βγεί στους δρόμους με αναμμένα κεριά για να υποδεχτούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ύστερα από ένα μήνα τον Ανδρέα Παπανδρέου προφανώς δεν μαντεύαμε την δραματική εξέλιξη για τη Δημοκρατία, το έθνος και την κοινωνία. Ήρθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών".
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέστη στο προεδρικό Μέγαρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως είχε ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τη χώρα στη φτώχεια και τους πολίτες στην απελπισία.
Ο Συνασπισμός αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο μια για πάντα την κοινωνία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική".
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει την ευχή "η πολύπλευρη αυτή κρίση που βιώνουμε να οδηγήσει στην αναγέννηση των θεσμών, της οικονομίας, του κράτους και ιδίως της κοινωνίας όπως, 37 χρόνια πριν, μια άλλη, εθνική κρίση οδήγησε -με μέγα αναμφιβόλως εθνικό τίμημα- στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας" και καταλήγει: "Οι θυσίες που κάνει τώρα ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπεται να πάνε χαμένες".
"Ο αγώνας σήμερα είναι να σωθεί η χώρα, να μείνει όρθια η κοινωνία και οι πολίτες. Ο αγώνας σήμερα είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η οικονομική ανάπτυξη του τόπου" αναφέρει στο μήνυμά της η Δημοκρατική Αριστερά.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι "σ' αυτό το ζοφερό τοπίο, η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να γίνει κρίση της δημοκρατίας".