Νέο "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος. Σε κρίση οι αγορές και οι επενδυτές. Μόλις οκτώ ημέρες απομένουν για να βρεθεί λύση ή να κηρύξουν οι ΗΠΑ στάση πληρωμών.
Ακόμα ένα "ναυάγιο" μετρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την αύξηση ορίου χρέους των ΗΠΑ και τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.
Οι αγορές περίμεναν πως την Κυριακή θα υπήρχε κάποιος ιστορικός συμβιβασμός ωστόσο οι ελπίδες διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα οι δείκτες να κινηθούν αρνητικά και οι επενδυτές να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο καθώς εάν δε βρεθεί λύση μέσα σε οκτώ ημέρες η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, τόνισε πως πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και πρόσθεσε: "Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις ΗΠΑ για να δουν εάν για ακόμη μια φορά θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα ξεκινήσουν να κάνουν πρόοδο σε ότι αφορά τα οικονομικά προβλήματα".
Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη κρούσει τον "κώδωνα του κινδύνου", για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση που η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών. Ρεπουμπλικάνοι και Λευκός Οίκος αλληλοκατηγορούνται για τα απανωτά "ναυάγια".
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για παιχνίδια πολιτικής και τόνισε ότι η αποτυχία δεν αποτελεί λύση και πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του συμβιβασμού για αύξηση του ορίου δανεισμού. Όμως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπόνερ, εμφανίστηκε επιθετικός κατά του Μπάρακ Ομπάμα λέγοντας: "Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος ανησυχεί για την επανεκλογή του, αλλά για όνομα του Θεού, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για τη χώρα; Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις για τα έξοδα εδώ στην Ουάσιγκτον".
Οι δύο πλευρές της αμερικανικής πολιτικής ζωής αποφεύγουν να χρεωθούν την ευθύνη της αποτυχίας ενόψει των εκλογών του 2012.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους να μην δεχθούν σε καμία περίπτωση αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, υπόσχεση που δόθηκε υπό την πίεση του συντηρητικού ακραίου κινήματος Tea Party και που τους χάρισε τη νίκη πέρσι στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει με τη σειρά του σε καμία περίπτωση η προεκλογική του εκστρατεία να σημαδευτεί από μια δυσάρεστη εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία, η οποία δείχνει σημάδια ταχείας ανάκαμψης.
Παρά τις συνεχείς αποτυχίες των διαπραγματεύσεων ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Μπιλ Ντάλεϊ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας πως μπορεί να περάσουν ορισμένες ημέρες έντασης ωστόσο η "αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει".
Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν μια προσωρινή λύση, που θα αυξήσει άμεσα το όριο δανεισμού καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το τέλος του 2011, ενώ Δημοκρατικοί και Λευκός Οίκος έχουν απορρίψει την πρόταση και αντιπροτείνουν μείωση των δαπανών κατά 2,7 τρισεκατομμύρια και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,5 τρισεκατομμύρια έτσι ώστε να μην υπάρξει ανάλογο πρόβλημα πριν τις εκλογές του 2012.