Περίπου 100-120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, με βάση το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που παραδόθηκε στον αρμόδιο υπουργό. Σε 15 ημέρες και μετά από διαβούλευση η απόφαση του υπουργείου για την οριστική λίστα. Θα επαναξιολογείται καθε 3 χρόνια.
Περίπου 100-120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, με βάση το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, εισηγείται να βγουν από τη λίστα πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές, καμαριέρες, μάγειροι, φύλακες και επιστάτες εργοστασίων, απασχολούμενοι στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ταμίες σουπερ μάρκετ, ελεγκτές-εισπράκτορες στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, φορτοεκφορτωτές, τσαγκάρηδες, λατζέρηδες και δασεργάτες.
Στον αντίποδα, για ένταξη σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών προτείνονται, μεταξύ άλλων, οι αγρεργάτες, αλλιεργάτες, το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων, τεχνικοί σε βιολογικούς καθαρισμούς, εναερίτες ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ψεκαστές φυτοπροστατευτικών, μηχανοδηγοί μετρό και τραμ.
Την απόφαση για την οριστική λίστα, η οποία θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και θα επαναξιολογείται καθε 3 χρόνια, θα πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε 15 ημέρες, μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για το 20% των επαγγελμάτων που έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες, όπως είναι οι σερβιτόροι, θα γίνει επανεκτίμηση της απόφασης βάσει επιστημονικής μελέτης έως το τέλος του έτους.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι στην κυβέρνηση αξιοποιούν "όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο" ώστε να καταλήξουν σε μια "επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους".
Ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών να επεκταθεί πέραν του ΙΚΑ, όπως σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του Δημοσίου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναδρομικότητας γιατί κάποιοι από τους εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.
Όσοι εξαιρεθούν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές στα μισθολογικά τους, αφού θα χάσουν και το αντίστοιχο επίδομα που κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την ειδικότητα. Η απώλεια αυτού του επιδόματος θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών έως και 20%.
Οι εκτός λίστας θα δουν και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να ανατρέπονται, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Έτσι, όσοι βγουν από το καθεστώς θα χρειαστεί να δουλέψουν 5 επιπλέον χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Δικαίωμα παραμονής στην κατηγορία αυτή θα διατηρήσουν μόνον όσοι εργαζόμενοι μέχρι 31/12/2015 θα έχουν συμπληρώσει συνολικά 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 δηλαδή 12 χρόνια στα βαρέα.
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι το πόρισμα "έχει σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες" και δηλώνει "κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε περικοπή και ανατροπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δεν βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα, αλλά γίνεται με στόχο την ικανοποίηση των εργοδοτών και των δανειστών".
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι περικοπές αυτές μειώνουν τους μισθούς των νέων και τις συντάξεις και είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.