Λεπτομέρειες για τον άνθρωπο που σκόρπισε το θάνατο στη Νορβηγία και για τον τρόπο που σχεδίασε και εκτέλεσε το εφιαλτικό σχέδιό του έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του. Θα ήταν προτιμότερο να είχε αυτοκτονήσει, δηλώνει για τον γιο του ο πατέρας του δράστη. Πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την αστυνομία για καθυστερημένη αντίδραση.
Λεπτομέρειες για τον άνθρωπο που σκόρπισε το θάνατο και τον τρόμο στη Νορβηγία αλλά και για το πώς σχεδίασε και εκτέλεσε το εφιαλτικό σχέδιό του έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του δράστη του μακελειού.
Είναι κατά πάσα πιθανότητα "παρανοϊκός" είπε για τον 32χρονο ο συνήγορός του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στη νορβηγική πρωτεύουσα και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο "ψυχρό" και "χωρίς ίχνος συμπόνοιας". Πρόσθεσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα επικαλεστεί το ελαφρυντικό της παράνοιας στη δίκη.
Όπως αποκάλυψε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, ο πελάτης του προετοιμαζόταν μεθοδικά για το διπλό μακελειό στη Νορβηγία και πριν το εκτελέσει, την Παρασκευή, πήρε ισχυρά φάρμακα για να "είναι έτοιμος, σε εγρήγορση".
"Ο πελάτης μου εξεπλάγη που δεν βρέθηκε αστυνομικός να τον σταματήσει επί μιάμιση ώρα στο νησί Ουτόγια. Πίστευε ότι η αστυνομία θα είχε φτάσει νωρίτερα ή ότι θα ήταν ήδη εκεί", είπε ο Γκέιρ Λίπεσταντ.
Ο δικηγόρος είπε ακόμη ότι η όλη υπόθεση δείχνει ότι ο πελάτης του είναι παράφρων και "ζει σε έναν δικό του κόσμο". "Είπε ότι ήταν αναγκαίο να ξεκινήσει ένας πόλεμος εδώ στην Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο. Εκφράζει τη λύπη του που ήταν αναγκαίο, αλλά όπως λέει ήταν αναγκαίο" είπε ο δικηγόρος.
Ασαφές είναι ακόμη αν η εισαγγελία θα απαγγείλει στον Μπρέιβικ κατηγορίες για τρομοκρατική δράση ή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. "Είτε στη φυλακή, είτε σε ψυχιατρική κλινική ο πελάτης μου δεν πρόκειται να ξανακυκλοφορήσει ελεύθερος", δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία επικοινωνία με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Μπρέιβικ τον ρώτησε πόσα είναι τα θύματά του, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Όπως είπε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, αγνοεί τι λέει η κοινή γνώμη γι' αυτόν, αλλά και πώς αντέδρασε ο ίδιος ο πατέρας του, ο οποίος μιλώντας με την πλάτη στο φακό σε νορβηγικό δίκτυο δήλωσε σοκαρισμένος κι αηδιασμένος απ' τις πράξεις του γιου του. Ο συνταξιούχος διπλωμάτης, που ζει τα τελευταία χρόνια στη νότια Γαλλία, είπε ότι ο γιος του θα ήταν προτιμότερο να είχει αυτοκτονήσει παρά να "θερίσει" τόσες ζωές.
Το πρωί, δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί, ανάμεσά τους και πολλοί μουσουλμάνοι, αψήφησαν τη ρητορική του μίσους του Μπρέιβικ και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Όσλο για να προσευχηθούν για τα θύματα, τιμώντας τη μνήμη τους. Οι δρόμοι της νορβηγικής πρωτεύουσας πλημμύρισαν με λουλούδια, κεριά, συγκινητικά σημειώματα, ενώ ο πρωθυπουργός διακήρυξε πως "το κακό μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αλλά δεν μπορεί να νικήσει ένα ολόκληρο έθνος".
Φωνές κριτικής για την αντίδραση της αστυνομίας
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την αστυνομία για καθυστερημένη αντίδραση, παρά την κάλυψη που της πρόσφεραν και σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε εύσημα στην αστυνομία κάνοντας λόγο για "φανταστική δουλειά", δήλωσε ωστόσο ότι θα διεξαχθεί εσωτερική έρευνα στο μέλλον.
Συνολικά, χρειάστηκε περισσότερο από μιάμιση ώρα μέχρι να φθάσουν οι αρχές στον τόπο της επίθεσης και τους πήρε περίπου 20 λεπτά για να καλύψουν τα μερικές εκατοντάδες μέτρα που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα.
Το ένα και μοναδικό ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο δεν είχε πλήρωμα καθώς έλειπε σε άδεια και όταν εν τέλει οι κομάντος έφτασαν οδικώς απέναντι από το νησί, στην ηπειρωτική χώρα, δεν μπορούσαν να βρουν πλωτό μέσο να τους μεταφέρει. Μάλιστα, η πρώτη βάρκα ιδιώτη στην οποία επιβιβάστηκαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πήρε νερά καθώς δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος των κομάντος.
"Όλη η αστυνομία διαθέτει ένα ελικόπτερο. Δεν βρισκόταν εκεί εκείνη τη στιγμή, αν και χρησιμοποιείται μόνο για επίβλεψη, δεν είναι ελικόπτερο μεταφοράς" δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο ερωτηθείς για τα μέσα που είχε στη διάθεσή της η αστυνομία την ημέρα του μακελειού.
Οι αρχές αναθεώρησαν τον αριθμό των θυμάτων στους 68 στο νησί και στους 8 από τη βόμβα στο κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο και μόλις την Τρίτη το απόγευμα η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα 4 από τα 76 συνολικά ονόματα των θυμάτων.