Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Standard & Poors, μία βαθμίδα πάνω από την επιλεκτική χρεοκοπία. Αισιόδοξα μηνύματα από Παπανδρέου, πρόβλεψη-ανάσα από ΤτΕ, αλλά και "φωτιές" από Σόιμπλε. Έλεγχοι και διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Standard & Poors, ρίχνοντάς τη σε βαμίδα "CC" από "CCC", μία πάνω από την αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Η αιτιολόγηση που δίνει ο οίκος είναι ότι θεωρεί τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, που επιτρέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την ανταλλαγή ομολόγων, ως επιλεκτική χρεοκοπία, εξέλιξη που θα σημάνει ζημίες για τους ιδιώτες κατόχους των ελληνικών ομολόγων.
Την υποβάθμιση είχε προαναγγείλει από νωρίς σήμερα ο επικεφαλής ανάλυσης κρατικού ρίσκου της Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπίαρς, προβλέποντας μάλιστα και δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά από ένα ή δύο χρόνια.
Αισιόδοξα μηνύματα από Παπανδρέου
Της νέας υποβάθμισης, που χαρακτηρίζεται αναμενόμενη από την κυβέρνηση, προηγήθηκαν τα αισιόδοξα μηνύματα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι φαίνεται φως στο τούνελ μετά τη συμφωνία για μείωση του χρέους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραλλήλισε με την έκδοση ευρωομολόγου την απόφαση των Ευρωπαίων για στήριξη της Ελλάδας με μείωση των επιτοκίων και με τη δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, αφού όπως τόνισε η χώρα κατάφερε να δανειζεται σχεδόν με το ίδιο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.
"Η διεκδίκησή μας και, τελικά, η απόφαση να μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείζεται η ίδια η Γερμανία, είναι στην ουσία μια ιδιότυπη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, ανεξάρτητα αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αυτό το σύστημα" είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: "Η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είναι επίσης κάτι που διεκδικούσαμε εδώ και πολύ καιρό, για να μπορούμε να παρέμβουμε ως ΕΕ στις ορέξεις, αλλά και στην κερδοσκοπία που υπάρχει πολλές φορές στις διεθνείς αγορές, και αυτό τελικά αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".
"Φωτιές" από Σόιμπλε
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει μια άλλη ερμηνεία στη λειτουργία του EFSF, προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές και ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Σύμφωνα με επιστολή του στους Γερμανούς βουλευτές που εξασφάλισε το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον EFSF για να αγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Εμφανίζεται όμως αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος.
Αποτέλεσμα ήταν να ανεβουν πάλι τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, που έφθασαν αντίστοιχα το 5,47% και 6,10% αντίστοιχα και να πέσουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που επηρεάστηκαν και από την κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις χειροότερες επιδόσεις ήταν αυτή του Μιλάνου, όπου ο δείκτης σημείωνε πτώση 3%, με αιχμή τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών που είχαν πάλι απώλειες έως 5%.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Stern", ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και ότι αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την Ευρωζώνη, ενώ κάνει λόγο για μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας των κρατών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.
"Η (σ.σ. ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ" αναφέρει ο Γερμανός υπουργός.
Έλεγχοι και διαβουλεύσεις στην Αθήνα
Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις και εν όψει της αυριανής κρίσιμης σύσκεψης των τεχνικών συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα, όπου και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με το Dow Jones, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 1/3 της συνολικής βοήθειας.
Από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε τον έλεγχο των στοιχείων του προϋπολογισμού και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές και αυστηρό μήνυμα για πιστή τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου. Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο καταφθάνει στην Αθήνα μετά το Δεκαπενταύγουστο για το κρίσιμο τεστ και από τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, θα κριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ αλλά και το νέο δάνειο.
Πρόβλεψη-"ανάσα" από την ΤτΕ
Αισιόδοξη εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας ότι από το επόμενο έτος θα έχουμε θετικούς ρυθμούς λίγο κάτω από το 1% και από το 2013 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 2%.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με συνέντευξή του στο Βloomberg, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αρκεί να προχωρήσει γρήγορα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων ακόμη και πέρα από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
Ο Γιώργος Προβόπουλος σημειώνει: "Το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά και να τους υπερβούμε. Και μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε, καθώς αυτό θα βελτιώσει την ψυχολογία των αγορών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν ό,τι χρειάζεται. Η μπάλα τώρα είναι στο δικό μας γήπεδο και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά".
Στο μεταξύ, οι Έλληνες καταθέτες φαίνεται πως αρχίζουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς όπως εκτιμούν τραπεζίτες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν επιστραφεί καταθέσεις ύψους 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.