Προσωπική σύγκρουση Παπανδρέου - Σαμαρά προκάλεσαν οι εξελίξεις στο "μέτωπο" των ταξί. Την ίδια ώρα, οι τόνοι πέφτουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Προσωπική σύγκρουση Παπανδρέου – Σαμαρά προκάλεσαν οι εξελίξεις στο "μέτωπο" των ταξί, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, αλλά και να καλούν τους αυτοκινητιστές να δείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Mιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα, o πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και έστρεψε τα πυρά του προς τον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι "έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη στάση του μέχρι σήμερα κάλυψε αυτές τις κινητοποιήσεις, που είχαν και αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στον τουρισμό και τώρα επιδιώκει να απεκδυθεί των ευθυνών του".
"Εμείς -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- έχουμε με σαφήνεια τοποθετηθεί υπέρ του ανοικτού διαλόγου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, με συγκεκριμένα κριτήρια. Καιρός είναι λοιπόν, να δείξουν όλοι υπευθυνότητα, για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής οικονομίας, και της κοινωνίας".
Για ασυνέπεια και ανευθυνότητα της κυβέρνησης είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς σε ανακοίνωσή του μετά το "ναυάγιο" των συζητήσεων. "Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ενώ έσπευσε να ακυρώσει τη ρύθμιση που προωθούσε ο προκάτοχός του, δεν έχει ακόμη καμία συγκεκριμένη θέση. Αντί να αναγνωρίσει το λάθος του και να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε, επιμένει σε στείρες πρακτικές" σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Και πρόσθεσε: "Καλώ τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Καλώ, ταυτόχρονα, τους οδηγούς ταξί να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους".
Την ίδια ώρα, οι τόνοι πέφτουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και ο Χάρης Παμπούκης στήριξε τον Γιάννη Ραγκούση στους χειρισμούς του για το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος των αυτοκινητιστών, παρά το γεγονός ότι στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να επιδείξει ευελιξία εμπρός στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο κλάδο.
"Δεν πρέπει η αγωνιστικότητα στην ουσία να υπονομεύει την κοινωνική τους, αν θέλετε, εμπιστοσύνη. Υπάρχουν φαινόμενα ανομίας και αταξίας, τα οποία είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει κανένας να το επιτρέπει", τόνισε ο κ. Παμπούκης.
Στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έβαλε κατά των αυτοκινητιστών για το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρούν, ενώ και ο Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε μίλησε για πλήγμα στον τουρισμό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Η Ελίζα Βόζενμπεργκ από τη ΝΔ και ο Θόδωρος Δριτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στον υπουργό Υποδομών για τον τρόπο που επέλεξε να ανοίξει το επαγγελμα, επιμένοντας στην τήρηση πληθυσμιακών κριτηρίων. "Είμαστε λοιπόν υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων φυσικά με κανόνες. Οι κανόνες όμως δεν τηρούνται όπως βλέπετε, εδώ και 15 μέρες δημιουργήθηκε ένα θέμα απο ασυνεννοησία και προχειρότητα της κυβέρνησης", επισήμανε η κ. Βόζενμπεργκ, ενώ ο κ. Δρίτσας τόνισε: "Αυτή η κυβέρνηση δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Είναι κυβέρνηση εμπρηστών".
Στόχος είναι η είσοδος των μεγάλων εταιρειών στον κλάδο των αυτοκινιτιστών, υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στη Σάμο. "Τώρα -είπε- πρέπει να φύγουν από τη μέση οι αυτοαπασχολούμενοι, είτε με 2-3 άτομα προσωπικό, είτε αυτοαπασχολούμενοι, και να διεισδύσουν βαθιά οι μεγάλες εταιρίες, αντί δηλαδή να υπάρχουν 50.000 ταξιτζήδες, να υπάρχουν 3-4 μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα οι οποίες θα κάνουν τη δουλειά που έκαναν τα ταξί".
"Το αδιέξοδο στο θέμα των ταξί δείχνει ότι περισσεύει η υποκρισία και η ανευθυνότητα από όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση δέσμια των αντιφάσεων της αδυνατεί να δημιουργήσει πλαίσιο εμπιστοσύνης για να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές" σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.