Άμεσα αντέδρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός μπροστά στην πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας κρίση που προκάλεσε η παραίτηση σχεδόν σύσσωμης της ηγεσιας των Ενόπλων Δυνάμεων, αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Μέσα σε 4 ώρες κάλυψε τη θέση του αρχηγού στρατού και αναπληρωτή γενικού επιτελάρχη.
Άμεσα αντέδρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός μπροστά στην πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας κρίση που προκάλεσε η παραίτηση σχεδόν σύσσωμης της ηγεσιας των Ενόπλων Δυνάμεων, αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και μέσα σε 4 ώρες, έπειτα από αλεπάλληλες συσκέψεις στο γραφείο του και στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο Γκιούλ, προήγαγε τον αρχηγο της στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ -τον μοναδικό στρατηγό που δεν είχε υποβάλει παραίτηση- σε αρχηγό στρατού και αναπληρωτή γενικό επιτελάρχη.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρει ότι ο λόγος της ρήξης με την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι οι συλλήψεις αξιωματικών για υποθέσεις που αφορούν σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.
"Αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι και στερούνται την ελευθερία τους συνολικά 250 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία. Όπως αναφέρουν και πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης" αναφέρει ο Ισικ Κοσανερ.
Το ποτήρι, ωστόσο, φαίνεται πως ξεχείλισε χθες, όταν ο πρωθυπουργός δεν δεχθηκε τη λίστα προαγωγής που πρότεινε ο Κοσανερ, ενώ ταυτόχρονα ο εισαγγελέας ζήτησε τη σύλληψη 22 ακόμη υψηλόβαθμων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός στρατιάς Αιγαίου.
Πάντως, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος Γκιουλ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αφού έτσι κι αλλιώς οι στρατηγοί σκέφτονταν εδώ και καιρό να παραιτηθούν.
Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ανακοίνωσε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία ενχισχύεται.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του State Department απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις, λέγοντας πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα, και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "έχουν εμπιστοσύνη στη δύναμη των θεσμών της Τουρκίας, τόσο στους δημοκρατικούς όσο και τους στρατιωτικούς".