Ποιες θα είναι οι μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή έως και 50% και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, σε 22 γενικά και ειδικά επιδόματα.
Μαχαίρι έως 50%, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, σε 22 γενικά και ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και την τοπική αυτοδιοίκηση βάζει η κυβέρνηση με ρύθμιση που έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την κατάθεση του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο αναμένεται να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων.
Οι μειώσεις αφορούν κατά πρώτον το κίνητρο απόδοσης, ένα γενικό επίδομα το οποίο λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μειωθεί κατά 50% και θα επιφέρει απώλειες από 28 έως 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του κάθε υπαλλήλου.
Επιπλέον, οι περικοπές επεκτείνονται και σε ειδικά επιδόματα, που λαμβάνουν ορισμένοι κλάδοι υπαλλήλων. Μεταξύ άλλων:
Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματών μειώνεται κατά 30%, που σημαίνει 62 ευρώ απώλεια τον μήνα
Το ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, μειώνεται κατά 20%, που σημαίνει απώλειες 60-95 ευρώ το μήνα για τους πανεπιστημιακούς και 27-77 ευρώ για τους καθηγητές ΤΕΙ
Το επιδομα νοσοκομειακής απασχόλησης μειώνεται κατά 20%, που σημαίνει απώλειες 71-91 ευρώ το μήνα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ
Το επίδομα λειτουργήματος αρχιερέων εκκλησίας μειώνεται κατά 20%, που σημαίνει απώλειες 54 ευρώ το μήνα
Το επίδομα ειδικής απασχολησης για στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας μειώνεται κατά 20%, που σημαίνει απώλειες 35-93 ευρώ το μήνα
Η πάγια αποζημίωση για ιατροδικαστές μειώνεται 15%, που σημαίνει μείωση 75 ευρώ το μήνα
Το επίδομα βιβλιοθήκης δικαστικών και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μειώνεται 15%, που σημαίνει μείωση 75 ευρώ το μήνα
Επιπλέον, κατά 30% θα μειωθούν όλα τα επιδόματα παραγωγικότητας που δόθηκαν σε ορισμένους κλάδους μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Αντιδράσεις
Η ΑΔΕΔΥ κάνει σε αναικοίνωσή της λόγο για "εμπαιγμό εν μέσω θέρους" και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στον Αυγουστο, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις και από κόμματα της αριστεράς.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι "οι απολύσεις και το χτύπημα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων διευκολύνουν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας στο δημόσιο τομέα και στην εξοικονόμηση νέων πόρων για τη διεύρυνση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων".
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "με συνεχείς οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζει το έδαφος ώστε τελικά να παρουσιάσει ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα είναι κυριολεκτικά 'πεινολόγιο' για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα".
"Κανένας εξορθολογισμός και καμιά μεταρρύθμιση για το ενιαίο μισθολόγιο δεν μπορεί να δικαιολογεί σήμερα νέες μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά, μάλιστα, τη μεγάλη περικοπή των αποδοχών τους το 2010 και το 2011" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Ένα ακόμη πλήγμα
Η μείωση, όμως, των αποδοχών λόγω της περικοπής των 22 γενικών και ειδικών επιδομάτων δεν είναι η μόνη που πλήττει εφέτος τους περίπου 700.000 δημοσίους υπαλληλους, καθώς επιβαρύνονται και με πολλές άλλες κρατήσεις.
Ήδη, από τον Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 40-70 ευρώ το μήνα η παρακράτηση φόρου λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 από 12.000 ευρώ, η οποία ισχύει αναδρομικά από 1/1/2011 για όλους τους μισθωτούς.
Πέραν της παρακράτησης φόρου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του χρόνου, όπου θα δηλώσουν τα εισοδήματα του 2011, να καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τους πρώτους 6 μήνες του 2011, δηλαδή 240 – 420 ευρώ.
Επιπλέον, από 1ης Αυγούστου παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους εισφορά 3% στις συνολικές αποδοχές τους υπέρ των ανέργων και του ταμείου πρόνοιας. Έτσι, ένας υπάλληλος με 1.500 ευρώ μισθό θα πληρώνει εισφορά 45 ευρώ το μήνα, στην οποία όμως θα πρέπει να προσθέσει τους ερχόμενους μήνες άλλα 315 ευρώ που αντιστοιχούν στο πρώτο επτάμηνο του 2011, καθώς η εισφορά ισχύει αναδρομικά από αρχές του χρόνου.
Όλα αυτά, οδηγούν σε απώλειες για ένα μέσο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 1.440 ευρώ για το 2011, δηλαδή έναν επιπλέον μισθό χωρίς να υπολογίζεται και το πάγωμα της ωρίμανσης, μέσω του οποίου πιθανόν να χάνονται άλλα 40 ευρώ το μήνα για έναν δημόσιο υπάλληλο που επρόκειτο να αλλάξει μισθολογικό κλιμάκιο.