Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αυτοκινητιστές και υπουργείο Μεταφορών. Αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων. Εγκύκλιος - "φωτιά" για αφαίρεση αδειών και πινακίδων από το Μεταφορών. Επεισόδια σε Ηράκλειο, Σάμο και Ιωάννινα.
Στα άκρα οδηγείται πλέον η κόντρα μεταξύ ιδιοκτητών ταξί και κυβέρνησης μετά και τη σημερινή άκαρπη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με το προεδρείο του ΣΑΤΑ.
Επέμβαση των ΜΑΤ στο Ηράκλειο
Από το πρωί εκατοντάδες ταξιτζήδες ξεκίνησαν πανελλαδικά κινητοποιήσεις με πρώτους τους ιδιοκτήτες στην Κρήτη, οι οποίοι απέκλεισαν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εμποδίζοντας την προσέγγιση τουριστικών λεωφορείων που έφταναν εκεί για να παραλάβουν τουρίστες.
Επί τόπου έφτασε εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε τελεσίγραφο 30 λεπτών στους ιδιοκτήτες ταξί να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους από το αεροδρόμιο. Όταν αυτό δεν έγινε έφτασαν γερανοί της αστυνομίας που άρχισαν να απομακρύνουν τα ταξί, ωστόσο οι ταξιτζήδες αντέδρασαν και δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Οι Κρητικοί ιδιοκτήτες ταξί απάντησαν στους αστυνομικούς με “βροχή” αντικειμένων και σίδερα με αποτέλεσμα για τουλάχιστον μια ώρα οι τουρίστες που έφταναν στο Ηράκλειο αντίκριζαν ένα πεδίο μάχης.
Στα δύο η Δυτική Ελλάδα
"Εκρηκτική" είναι και η κατάσταση στην Πάτρα, καθώς ταξιτζήδες απέκλείσαν τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Η "ουρά" των αυτοκινήτων ξεπέρασε τα 25 χιλιόμετρα, ενώ παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην παλαιά εθνική οδό καθώς ομάδα ιδιοκτητών ταξί έκανε πορεία εναλλάξ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν “έκοψαν” τη Δυτική Ελλάδα στα δύο καθώς όσοι οδηγοί κατευθύνονταν προς την Πάτρα από την ηπειρωτική χώρα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρίο μόνο με ferryboat, όμως αφενός τα πλοία δεν επαρκούσνα και αφετέρου όταν έφτανε κανείς στο Ρίο έπρεπε να είναι “οπλισμένος” με υπομονή εξαιτίας της ουράς χιλιομέτρων που τον περίμενε.
Στην περιοχή βρέθηκε εισαγγελέας και ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ το μεσημέρι ξεκίνησε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις ακόμα και η επέμβαση για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Γυαλιά – καρφιά πολιτικό γραφείο στη Σάμο
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Σάμο όπου ιδιοκτήτες ταξί κατέλαβαν τη ΔΟΥ του νησιού.Λίγο αργότερα με παρέμβαση εισαγγελέα αποχώρησαν, ωστόσο εισέβαλαν μαινόμενοι στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πυθαγόρα Βαρδίκου προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Αυτοκινητιστές προκάλεσαν φθορές και στο γραφείο του βουλευτή Θανάση Οικονόμου, στα Ιωάννινα.
Κινητοποιήσεις χωρίς επεισόδια όμως έγιναν στην Κέρκυρα, όπου αυτοκινητιστές απέκλεισαν για δύο ώρες το λιμάνι του νησιού και για μισή ώρα το αεροδρόμιο. Ειρηνική πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες ταξί στη Θεσσαλονίκη.
"Ναυάγιο" στην Αθήνα & εγκύκλιος "φωτιά"
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κατέληγε σε “ναυάγιο” και η νέα συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση. Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών κράτησε μόλις μισή ώρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, βγαίνοντας είπε στους συναδέλφους του πως ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πληθυσμιακά κριτήρια, ωστόσο υποστήριξε πως ο Γ. Ραγκούσης, είπε οτι η κυβέρνηση θα αφαιρέσει άδειες και πινακίδες σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Η αναφορά αυτή είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες αποδοκιμασίες των ιδιοκτητών που έκλεισαν άμεσα για μισή ώρα τη λεωφόρο Μεσογείων. Άλλη ομάδα ιδιοκτητών παρέμεινε μέχρι τις 3:00 μετά το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, ενώ αύριο θα υπάρξει νέα συγκέντρωση στις 6:00 το πρώι.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της και το υπουργείο Υποδομών με εγκύκλιο που έστειλε στις περιφέρειες ζητά να αφαιρούνται οι άδειες κυκλοφορίας και οι πινακίδες έως και ένα χρόνο από όσους αυτοκινητιστές καταλαμβάνουν το οδόστρωμα ή παρακωλύουν την κυκλοφορία, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια.