Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο Dow Jones. Παρέμβαση της ΕΚΤ που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα. Αλλαγές σχετικά με τη βοήθεια ζητάει ο Μπαρόζο.
“Βουτιά” έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και στις αγορές παγκοσμίως. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, έκλεισε με πτώση 3,43%, του Παρισιού με -3,90%, της Φρανκφούρτης με -3,40%, του Μιλάνου βρέθηκε στο – 3,21% και της Μαδρίτης στο -3,89%.
Η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρέασε και το ελληνικό που έπεσε κάτω από τις 1.100 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,35% Με πτώση άνοιξε και το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον δείκτη Dow Jones να παρουσιάζει πτώση 2,75%.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την κρίση στην Ευρώπη ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς.
Εκ νέου δραστηριοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά – παρά τις ενστάσεις ορισμένων στο ΔΣ της – και αγόρασε σύμφωνα με πληροφορίες πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, αναγκασμένη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά τη διάχυση της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της Περιφέρειας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ζαν Κλωντ Τρισέ είπε σε δημοσιογράφους πως "το πρόγραμμα αυτό (της παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά) δεν είχε μπει ποτέ στο ράφι" και πρόσθεσε: "Εάν παρεμβαίνουμε, το κάνουμε αυτό και θα δημοσιοποιήσουμε το κόστος της πράξης μας και δεν δίνω καμία άλλη πληροφορία επί του θέματος".
Ο ίδιος ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων ρευστότητας για τις τράπεζες κατά ένα εξάμηνο και την διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 1,5%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φρόντισε να υπενθυμίσει πολλές φορές στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις.
Ο Ζ.Κ. Τρισέ είπε πως η αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγάλη άποψη με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, επισημαίνει ότι η κρίση ξέφυγε από την περιφέρεια και πως είναι φανερό ότι η συμφωνία του συμβουλίου κορυφής της 21ης Ιουλίου δεν έχουν πείσει τις αγορές που θεωρούν ότι το πακέτο, που αποφασίστηκε είναι "περίπλοκο και ατελές".
Ο Μπαρόζο επικρίνει την "κακοφωνία" στην ευρωζώνη και ζητά γρήγορη αναθεώρηση όλων των στοιχείων και των δύο μηχανισμών στήριξης, δηλαδή και του μεγέθους του αποθεματικού τους. Ωστόσο στο αίτημα Μπαρόζο Γερμανία και Ολλανδία απάντησαν άμεσα αρνητικά, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και όχι να εγείρονται ερωτήσεις που απαντήθηκαν στις 21 Ιουλίου.
Ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας να αρχίσει και πάλι την αγορά κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, έστω και ελάχιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6%.
Παρά ταύτα συνεχίστηκε η αναταραχή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με σημαντική πτώση του δείκτη και αναστολή διαπραγμάτευσης ορισμένων βασικών μετοχών. Οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Μπερλουσκόνι χθες στην Βουλή, εκτιμώντας ότι δεν προσέφερε τίποτε καινούργιο στη συζήτηση.
Σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδικάτα, έμποροι, εργοδότες και τοπικοί άρχοντες παρέδωσαν στον Μπερλουσκόνι και τον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι, μια πρόταση έξι σημείων για να δοθεί ώθηση στην αναιμική ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων ζητούν περικοπές εξόδων και αμοιβών πολιτικών, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2014, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις κυρίως στην ενέργεια και τις υποδομές.
Η μερική αποκλιμάκωση των επιτοκίων των δεκαετών ισπανικών ομολόγων επέτρεψε στον πρωθυπουργό Θαπατέρο να αναχωρήσει για τις διακοπές του με διήμερη καθυστέρηση. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν τρέφει αυταπάτες. "Η κρίση μπορεί να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες", είπε η υπουργός Οικονομικών Σαλγάδο. Κι επιβεβαιώθηκε από την επιτυχημένη πλην "τσουχτερή" έξοδο του ισπανικού δημοσίου στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ με αυξημένο επιτόκιο στο 4,8% για τα τριετή ομόλογα και στο 4,9% για τα τετραετή.