Η τροπολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κεφαλαιακή στήριξη της Proton Bank προκάλεσε έντονη κόντρα στη Βουλή. Δ. Παπαδημούλης, Μ. Κεφαλογιάννης και Γ. Καρατζαφέρης διασταύρωσαν τα ξίφη τους από τα έδρανα της Βουλής.
Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Proton Bank, της οποίας ο βασικός μέτοχος, κ. Λαυρεντιάδης ελέγχεται για υπόθεση υπεξαίρεσης, άναψε φωτιές στη Βουλή, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος, και η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", τα οποία επικαλείται και η αντιπολίτευση, έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση των ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών.
Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η ρύθμιση που έφερε ο κ. Βενιζέλος για τη στήριξη της Proton Bank γίνεται καθ' υπέρβαση του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου και έχει αναδρομική ισχύ παρά τη ριζική διαφωνία του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας.
Ο Ευ. Βενιζέλος σε έντονο ύφος απάντησε στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι με ευθύνη του ελληνικού κράτους, της κυβέρνησης και δικής του, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα εγγυηθεί την σταθερότητα και τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι, όπως είπε, η σταθερότητα αυτή προϋπόθεση για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή που ακόμη και ισχυρές οικονομίες όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας υφίστανται επίθεση από τους κερδοσκόπους.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα η τράπεζα και άλλο η μετοχή της, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δημιουργώντας ένα τέτοιο θέμα αμφισβητούν ουσιαστικά τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ερωτήματα για το θέμα της Proton Bank έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας: "Τι συμβαίνει με την Proton Bank και τις πληροφορίες ότι εκεί υπάρχει υπεξαίρεση; Δεύτερον, γιατί αυτή η αναδρομικότητα με αυτή τη διάταξη;"
Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι "ουσιαστικά ο υπουργός έχει ανακαλύψει δικές του, ατυχείς, πολιτικές, επιδοτώντας μια τράπεζα που έχει έλλειψη κεφαλαίου, την Proton Bank. Είχαν δίκιο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όταν του έλεγαν ότι δεν πρέπει να καταθέσει τα διαθέσιμα του κράτους, σε μια τράπεζα η οποία έχει έλλειψη κεφαλαιουχικής επάρκειας, γι' αυτό ζητάει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;"
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στις κατηγορίες του κ. Κεφαλογιάννη τονίζοντας: "Ο κ. Κεφαλογιάννης λαμβάνει το λόγο ως αναπληρωτής του προέδρου της ΝΔ. Και λαμβάνοντας το λόγο στ' όνομα του κ. Σαμαρά και ως θεσμικός εκπρόσωπος του κόμματός του χυδαιολογεί, συκοφαντεί, ψεύδεται και υποβαθμίζει το επίπεδο της αίθουσας αυτής. Όπως λοιπόν παίρνει το λόγο και ζητά να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής, εγώ παίρνω το λόγο και ζητώ να έρθει ο κ. Σαμαράς στην αίθουσα".
Σε πολύ έντονο ύφος ανταπάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρζοντας ότι "αυτά είναι συγκεκριμένα γεγονότα δεν είναι ύβρεις, είναι μια τακτική αλαζονείας και γι' αυτό θέλουμε να σας προσγειώσουμε κ. Βενιζέλε. Προσγειωθείτε, αφήστε αυτές τις βερμπαλιστικές, μεγάλες κουβέντες, συζητήστε με τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους και διορθώστε λάθη τα οποία κάνετε συνεχώς".
Η… μάχη συνεχίστηκε με τον κ. Βενιζέλο να επισημαίνει: "Θεωρώ ότι η ΝΔ αδικείται αυτή τη στιγμή, αδικείται πολιτικά, δεν θεωρώ αυτές συνθέσεις της ΝΔ. Αρνούμαι να πιστέψω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί στη Βουλή τέτοιο θέμα για το ευαίσθητο πεδίο της τραπεζικής πίστης. Αρνούμαι να το πιστέψω. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει παρόμοια οδηγία και εντολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης".
Στην έντονη αντιπαράθεση παρενέβη ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης: "Εάν πράγματι πιστεύεται, όπως ελέχθη εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει υποπέσει σε υπεξαίρεση, δηλαδή σε απάτη, πρέπει να σας πω ότι ήσασταν παρόντες ως ΝΔ και στην επώαση και στη γέννα και στην άνδρωση. Άρα λοιπόν έχετε ένα μέρος της ευθύνης αν πράγματι είναι έτσι".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταλάβει τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση επείγοντος και κινδύνου που πρέπει να κυριαρχεί στη χώρα. Ελπίζω ότι όλοι είστε ενήμεροι για τα βασικά, ειδησεογραφικά δεδομένα. Η Ευρωζώνη υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μια οργανωμένη επίθεση στον πυρήνα της".
Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" ανέφερε: "Τις τελευταίες τρεις ημέρες μια συγκεκριμένη εφημερίδα, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, αποδύεται σε μια επίθεση συστηματική όχι απλά και μόνο κατά μιας μικρής τράπεζας που ο βασικός μέτοχός της αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές αλλά κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά… Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, εσείς που συγκροτείται τη Βουλή των Ελλήνων, εγώ που αυτή τη στιγμή επιτελώ τα δυσβάσταχτα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, δεν απειλούμεθα, δεν εκβιαζόμαστε γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα… το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και ακολουθώντας τα δεδομένα και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς στηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος".