Ανεπιτυχής προσπάθεια Μπερλουσκόνι να πείσει τις αγορές και να "θολώσει τα νερά" με χιούμορ και εξαγγελίες, διευκολύνσεων στην αγορά. Πακέτο μέτρων στην Ισπανία και την Πορτογαλία
Για δεύτερη φορά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές κι έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι, δεσμεύτηκε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.
Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπου ασκήθηκαν πιέσεις στον Καβαλιέρε, που λίγο αργότερα δήλωνε: "Θα εργαστούμε άμεσα, μέσω της Βουλής, για να εισάγουμε στο Σύνταγμά μας, τροπολογία για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Προς στήριξη της οικονομίας, θα υιοθετήσουμε μία ακόμη τροπολογία για την ελευθερία του εμπορίου. Να επιτρέπεται δηλαδή σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες, δηλαδή επιχειρηματίες και επιχειρήσεις οτιδήποτε δεν απαγορεύεται ρητά από το νόμο".
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ανακοινώσεις Μπερλουσκόνι αποτελούν κομμάτι μυστικής συμφωνίας με τη Γερμανία, την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ έτσι ώστε να αρχίσει από τη Δευτέρα η αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο Μπερλουσκόνι επεσήμανε πάντως για ακόμη μια φορά ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι ιταλικό και ανήγγειλε τη σύγκλιση συνόδου του G7 για την κρίση λέγοντας: "Τίποτε απ' όσα συμβαίνουν δεν μπορεί να χρεωθεί ως ευθύνη μίας μόνον κυβέρνησης, οποιασδήποτε χώρας. Πρόκειται για μία κατάσταση που άπτεται τους διεθνούς οικονομικού συστήματος και υπό αυτήν την έννοια, αποφασίσαμε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Σαρκοζί, να συγκαλέσουμε εντός των προσεχών ημερών μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του ομίλου G7".
Παρά τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν θα ηρεμήσουν καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα αλλά την άμεση προώθηση αλλαγών στην αγορά εργασίας καθώς και στους τομείς της πρόνοιας και της υγείας.
Η διχόνοια στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού όμως φάνηκε και από τις αποστάσεις που πήρε ο Καβαλιέρε αναφορικά με τη δήλωση Τρεμόντι ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατέθεσαν τις δικές τους, ξεχωριστές προτάσεις για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας καθώς είπε: "Προφανώς, αυτή η συζήτηση έγινε, όταν δεν ήμουν παρόν -με είχε καλέσει ένας συνάδελφος από το εξωτερικό στο τηλέφωνο. Δεν το άκουσα… ".
Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Τρεμόντι έσκυψε στο αυτί του Ιταλού πρωθυπουργού, προφανώς υπενθυμίζοντάς του κάποιες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις. Ο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να ξεπεράσει την αμήχανη στιγμή επιστρατεύοντας το γνωστό "όπλο" του, το χιούμορ λέγοντας: "Α, ναι! Συγγνώμη! Πρόκειται προφανώς για μία διαμάχη που έχω με τον Τρεμόντι…” Για να πάρει τη μονολεκτική απάντηση του Τζούλιο Τρεμόντι: “Ακριβώς”. Ωστόσο Μπερλουσκόνι παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της ιταλικής οικονομίας, συνέχισε την πλάκα και είπε: "Αποφασίσαμε να μονομαχήσουμε αύριο το πρωί, οπότε θα διαλέξουμε και τα όπλα".
Οι κυβερνητικές προτάσεις προωθούνται, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Όμως, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ήδη επέκρινε τις εξαγγελίες Μπερλουσκόνι, αφενός χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις κινήσεις της Ρώμης, αφετέρου αξιώνοντας αναπροσαρμογή προς το δικαιότερο των μέτρων λιτότητας.
Απτόητος, ο Καβαλιέρε δήλωσε έτοιμος για σκληρή μάχη, πλην όμως αμέσως μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία -την έτερη χώρα της Ευρωζώνης, που βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των αγορών- η απερχόμενη κυβέρνηση Θαπατέρο προετοιμάζει πυρετωδώς το νέο πακέτο μέτρων, που θα ανακοινώσει στις 19 Αυγούστου, ενώ στην γειτονική Πορτογαλία, η κυβέρνηση Κοέλιο παρουσίαζε τριετές πρόγραμμα για περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας, που εφαρμόζονται μετά τον δανεισμό της χώρας με 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Αντί να επενδύσουμε σε νέες υποδομές, θα επενδύσουμε στους ανθρώπους", δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοινώνοντας στεγαστικό επίδομα για οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα. Μικρές καταναλωτικές πιστώσεις σε άλλες. Σε οικογένειες με παιδιά, που ΚΑΙ οι δύο γονείς είναι άνεργοι, προβλέπεται αύξηση 10% στο επίδομα ανεργίας. Ενώ στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και πρόγραμμα προνομιακού δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες της χώρας.