Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στις παγκόσμιες αγορές την Τρίτη. Στην Ευρώπη, οι δείκτες των χρηματιστηρίων κυμαίνονταν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας αρνητικά, αλλά έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Θετικά έκλεισε και η Wall Street, με τους επενδυτές να υποδέχονται πάντως αρχικά με "παγωμάρα" την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στις παγκόσμιες αγορές την Τρίτη. Στην Ευρώπη, οι δείκτες των χρηματιστηρίων κυμαίνονταν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας αρνητικά, αλλά έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Στην Wall Street, από την άλλη, το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης που οφειλόταν στην αναμονή της ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής ακολούθησε ένα σχετικό "πάγωμα" καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα από την ανακοίνωση η οποία σημείωνε ότι η FED θα διατηρήσει το χαμηλό επιτόκιο κοντά στο μηδέν μέχρι τα μέσα του 2013. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, ο Dow Jones άρχισε να πέφτει αλλά τελικά έκλεισε με άνοδο 429 μονάδων.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σε… ελεύθερη πτώση, με το Χονγκ Κονγκ να καταγράφει απώλειες στην αρχή της τάξης του 6% και την αγορά στη Νότιο Κορέα να αναστέλλει κάποια στιγμή τις διαπραγματεύσεις όταν ο δείκτης σημείωνε πτώση 10%. Η πτώση αυτή ανακόπηκε στην πορεία περιορίζοντας τις απώλειες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε -1,7%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2,9%, ο δείκτης Κospi της Σεουλ -3,6%. Η Ασία σε γενικές γραμμές ακολούθησε τις ραγδαίες εξελίξεις χθες στην Νέα Υόρκη, όπου ο δείκτης Dow Jones σημείωσε την έκτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του, κλείνοντας 634 μονάδες κάτω, δηλαδή ποσοστό 5,5%.
Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα δυο ώρες πριν κλείσει η αγορά, η πρώτη μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poors, δεν καθησύχασε καθόλου τους επενδυτές.
Ο πανικός για την προοπτική μιας νέας ύφεσης κατέλαβε τους επενδυτές, που προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις. Το παράδοξο είναι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι ενώ οι αγορές έδειχναν την μεγάλη δυσπιστία τους για την αμερικανική οικονομία αποσύροντας τα λεφτά τους από το χρηματιστήριο, αναζητούσαν καταφύγιο στα αμερικανικά ομόλογα παρά την υποβάθμιση από την Standard & Poors. Οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, λένε αναλυτές.
Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες "χάθηκαν" περίπου 8 τρισ. δολάρια στις χρηματογορές.
Στην Ευρώπη, μετά την χθεσινή πολύ μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, σήμερα το πρωί οι αγορές έδειξαν να σταθεροποιούνται, αλλά σχεδόν μια ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, επικράτησε πάλι πανικός.
Προσπάθειες να καλύψει τις πρωινές βαριές απώλειες που έφτασαν στο 4,68% και να περάσει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, κατέβαλε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη να αλλάζει από αρνητικό σε θετικό κάθε πέντε λεπτά. Τελικά, στο τέλος ο δείκτης έκλεισε οριακά θετικά.
Θετικά ήταν τα νέα από τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, απ' όπου το Δημόσιο θα αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,85% δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την έκδοση του Ιουλίου.
Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει αποκλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία, που πληρώνουν πλέον μειωμένα επιτόκια, 5,06% και 5,1% αντίστοιχα για τα δεκαετή τους ομόλογα. Αλλά πάλι δεν έχουν ηρεμήσει οι αγορές.
"Να κάνουν τη δουλειά τους" οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και "να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους" ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους, παρότρυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο "Europe1". Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίζει να αγοράζει ενεργητικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αυτό που ανησυχεί πλέον τους επενδυτές είναι μια νέα ύφεση, λένε αναλυτές. φοβούνται το ενδεχόμενο κατάρρευσης τραπεζών και κυρίως χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Αναφορικά με τις φήμες περί υποβάθμισης της Γαλλίας και της Βρετανίας από τους οίκους αξιολόγησης, η S & P αρνείται αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο αξιωματούχος της δεν απέκλεισε ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία. Η υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας προσανατολίζεται στην γενική αύξηση της φορολογίας ενώ και ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι επεξεργάζεται σχέδιο για πρόβλεψη για "φρένο" χρέους στο Σύνταγμα της χώρας στα γερμανικά πρότυπα.