Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη ενώ και ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,9% παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει σε Γαλλία και Ιταλία για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Στο Παρίσι την Τρίτη μεταβαίνει η Μέρκελ για να συζητήσει με τον Σαρκοζί το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη ενώ και ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,9% παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει σε Γαλλία και Ιταλία για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Η Αθήνα ήταν η μοναδική αγορά που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο 0,6% και κάτω από τις 1.000 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκαν οι γενικοί δείκτες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (3,11%), του Παρισιού (2,89%), του Μιλάνου (4,10%), της Μαδρίτης (3,56%) και της Φρανκφούρτης (3,28%).
Αιχμή της πτώσης πάντως στην αρχή των συνεδριάσεων στην Ευρώπη ήταν πάλι οι τράπεζες, κυρίως οι ιταλικές και οι γαλλικές, που χθες δέχθηκαν μεγάλη επίθεση στα χρηματιστήρια, λόγω του οργίου φημών περί επικείμενης υποβάθμισης της Γαλλίας.
Στις ασιατικές αγορές, με μικρή πτώση έκλεισε στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei που υποχώρησε κατά 0,63%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 0,95%.
Οι… πολιτικές αναταραχές
Ο φόβος, ο πανικός, η ανησυχία και η κερδοσκοπία καθώς και οι επενδυτές που έφυγαν, χθες, μαζικά από τις μετοχές, προκάλεσαν την χθεσινή πτώση στην Wall Street πάνω από τις 500 μονάδες, δηλαδή 4,6%. Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες στο Οβάλ Γραφείο με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε και μεταξύ των άλλων συζήτησαν και την κρίση στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλία για το θέμα αυτό και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον.
Από τους πλέον χαμένους ήταν οι τράπεζες, με την Bank Of America και την Citigroup να χάνουν περισσότερο από 10% της αξίας τους. Για τους Αμερικανούς αναλυτές η Ευρώπη ήταν χθες η αιτία της μεγάλης πτώσης.
Την κατάσταση αυτή πυροδότησαν χθες φήμες για επικείμενη υποβάθμιση όχι μόνο της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας της Γαλλίας, αλλά και των τραπεζών της με έμφαση στην τράπεζα Societe General, η μετοχή της οποίας έχασε χθες σχεδόν 15% από την αξία της.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τραπεζίτες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με τον κεντρικό τραπεζίτη μάλιστα Φιλιπ Νουαγιέ να κάνει λόγο για αβάσιμες φήμες, ενώ η Societe Generale έκανε έκκληση στους επενδυτές για ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.
Σήμερα πάντως το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δικές του πηγές αναφέρει ότι ηδη μια ασιατική τράπεζα έκοψε την πίστωση στις γαλλικές τράπεζες και άλλες πέντε σκέφτονται εάν θα κάνουν το ίδιο. Όποια κι εαν είναι τώρα η βαθμολογία της Γαλλίας, λένε αναλυτές, μπορεί να είναι σοβαρές οι επιπτώσεις για την γαλλική οικονομία εαν το Παρίσι κληθεί να διαθέσει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά στην διάσωση άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πάντως πως η γαλλική οικονομία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και πρόεβλεψε ανάπτυξη 2% τα επόμενα δύο χρόνια.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα έφθασαν σήμερα τις 176 μονάδες βάσης ενώ σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν τα ασφάλιστρα τόσο για το Βέλγιο όσο και για την Ιταλία, παρά την παρέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, ενώ όπως αναφέρει σήμερα και ο γερμανικός Τύπος δεν αποκλείεται στο στόχαστρο να βρεθεί σύντομα και η Γερμανία. Ήδη, τα ασφαλιστρα κινδύνου για τα ομολογα της από προχθές αυξήθηκαν στις 83 μονάδες βάσης, πιο υψηλά κι από τις Βρετανίας.
Ισως γι'αυτό η Αγκελα Μέρκελ, που εν μέσω αυτής της κρίσης παρέμενε σιωπηλή, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ξαναβγει στο προσκήνιο. Θα ταξιδέψει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι για μια συνάντηση με τον Σαρκοζί και θέμα της συζήτησης- όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ- την οικονομική διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Στην Ιταλία, που είναι άλλος ένας βασικός στόχος των αγορών, μετά την μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων και τις ζημιές που έχουν υποστεί οι μετοχές των τραπεζών, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπαθεί να επισπεύσει την λήψη μέτρων.
Σήμερα ενώπιον των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι είπε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά την επόμενη διετία παραθέτοντας μια σειρά μέτρων: όπως ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων, αύξηση των φόρων στα εταιρικά κέρδη, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα και μείωση των αργιών για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ήδη τέσσερα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσαν ότι δεν πείστηκαν από την παρουσίαση, ενώ ο Τρεμόντι δέχθηκε και πυρ ομαδον από την αντιπολίτευση που υποστήριξε ότι η χώρα έχει παραδοθεί αμαχητί στην ΕΚΤ.
Δεν είναι βέβαιο λοιπόν εάν αυτά τα μέτρα θα εγκριθούν από την Βουλή, ενώ η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να περιμένει και την δυναμική αντίδραση των συνδικάτων που απειλούν με απεργίες.
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος μεγιστάνας και βουλευτής, Μιχαήλ Πρόχοροφ κατέθεσε πρόταση – έκπληξη για το μέλλον της Ευρωζώνης η οποία περιλαμβάνει την ένωσή της με την Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Πρόχοροφ που αποτελεί πολιτικό "λαγό" του Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι θα βοηθηθούν χώρες σαν την Ελλάδα ενώ η Ρωσία σε 7-10 χρόνια θα ηγηθεί της νέας Ένωσης που θα έχει κοινό νόμισμα το ευρώ.