Με τιμές εν ενεργεία υπουργού κηδεύτηκε σήμερα από το Α' νεκροταφείο ο ευπατρίδης και Νέστορας της πολιτικής Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν τρεις ημέρες σε ηλικία 87 ετών.
Με τιμές εν ενεργεία υπουργού κηδεύτηκε σήμερα από το Α' νεκροταφείο ο ευπατρίδης και Νέστορας της πολιτικής Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν τρεις ημέρες σε ηλικία 87 ετών.
Τον φίλο τους Σάκη αποχαιρέτησαν συνάδελφοί του πολιτικοί, απ' όλα τα κόμματα, συνεργάτες και συγγενείς, οι οποίοι θυμήθηκαν την συμβολή του στην πολιτική ζωή του τόπου.
Στους επικήδειους που εκφώνησαν τόσο ο Δημήτρης Ρέππας όσο και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσαν το μεγάλο έργο αλλά και μια ηθική στάση απέναντι στην πολιτική δράση που αφήνει σαν παρακαταθήκη ο Σάκης Πεπονής και επεσήμαναν την σφραγίδα που έχει αφήσει στην πολιτική ζωή.
"Η ιστορία δεν είναι μύθος. Είναι το ήθος τέτοιων ανθρώπων που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές γίνεται και λίθος θεμέλιος για την πρόοδο. Η ιστορία επέλεξε άνθρωποι σαν τον Αναστάσιο Πεπονή να είναι οι απεσταλμένοι της σε ρόλους πρωταγωνιστικούς στη μεγάλη σκηνή της πολιτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών", δήλωσε στον επικήδειο λόγο του ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας.
"Παρέμεινε μέχρι τέλους πιστός στις αρχές της Δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της φιλοπατρίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας", ανέφερε ο γενικός γραμματέας ΚΕ της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. "Και ως πολιτικός αντίπαλος ήταν σοβαρός, αξιοπρεπής και έντιμος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας.
"Αγωνίστηκε από υπεύθυνες κυβερνητικές και άλλες δημόσιες θέσεις και προσέφερε πολλά και γι' αυτό θα τον θυμόμαστε πάντα", ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Λεβέντη.
Ο Ντίνος Βρεττός σχολίασε την απουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας: "Ο Αναστάσιος Πεπονής ήταν υπόδειγμα ήθους, αγωνιστικότητας, εργατικότητας, παράδειγμα θάρρους και παράδειγμα για όλους τους Έλληνες από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Με την έννοια αυτή τον τιμούμε σήμερα και είναι κρίμα που υπάρχει έλλειμμα στην παρουσία της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου".
Ο Αναστάσιος Πεπονής, από το 1977 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής μέχρι και το 1996 και η συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα καθώς προωθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών για τις προσλήψεις στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, οι 8 πρώτες συμφωνίες για την εισαγωγή στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την τότε Σοβιετική Ένωση και την Αλγερία και η αναμόρφωση της Ελληνικής τηλεόρασης.
Υπέρμαχος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως φοιτητής στην Κατοχή και αργότερα στην νεολαία του κόμματος του Νικολάου Πλαστήρα, απ' όπου διεγράφη γιατί διαφώνησε με την εκτέλεση Μπελογιάννη. Πριν από τη δικτατορία ανέλαβε την διεύθυνση του εθνικού ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθιερώνοντας τη δημοτική γλώσσα. Τον Ιούλιο του 1965 αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα, μεταδίδοντας από το κρατικό ραδιόφωνο το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου εναντίον των ανακτόρων. Το 1967 πέρασε στον αντιδικτατορικό αγώνα, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο, φυλακίστηκε και εν συνεχεία εκτοπίστηκε δυο φορές.