Τους Ευρωπαίους ηγέτες καλεί, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας, να λάβουν το συντομότερο δυνατό μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους. Πρόγραμμα λιτότητας για την επόμενη διετία συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Μπερλουσκόνι. Εκρίθηκε η β' δόση του δανείου για την Πορτογαλία
Τους Ευρωπαίους ηγέτες καλεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας να λάβουν το συντομότερο δυνατό μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια "νέα και πιο επικίνδυνη φάση".
"Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας, διαφορετικής από την κρίση του 2008" δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζελικ επισημαίνοντας ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν τώρα λίγα περιθώρια ελιγμών.
Λίγο νωρίτερα, και μετά από δραματικές διαβουλεύσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρουσίασε το πρόγραμμα λιτότητας για την επόμενη διετία συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με το δημόσιο χρέος να έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 1,9 τρισ. ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασκεί αφόρητες πιέσεις, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πήρε μέσα σε λίγες ημέρες τις αποφάσεις που καθυστερούσε επί χρόνια.
Στο υπουργικό συμβούλιο, την Παρασκευή, εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας, με τον Μπερλουσκόνι να παραδέχεται ότι ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε θέσει τους όρους του προκειμένου να στηρίξει τα ιταλικά ομόλογα στην αγορά. "Η κερδοσκοπία, μετά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε στην Ιταλία, τόνισε ο Μπερλουσκόνι, δικαιολογώντας έτσι περικοπές και φόρους ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 25 δισεκατομμυρίων για το 2013.
Με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2013, η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων, περικοπές σχεδόν έξι δισ. από τις δαπάνες των υπουργείων, έκτακτη εισφορά από 5 – 10% στα υψηλά εισοδήματα πάνω από 90,000 ευρώ, κυνήγι των ελεύθερων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, καθιέρωση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση αργιών για γιορτές μη θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως η Πρωτομαγιά, που μεταφέρονται Κυριακές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και μπαίνει μαχαίρι στις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
"Δεν πρόκειται για νέα ουσιαστική αναδιάρθρωση, είπε ο ηγέτης της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπερσάνι. Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα απειλούν με κινητοποιήσεις ενώ οι περιφέρειες υποστηρίζουν ότι θα βουλιάξουν στην ύφεση και θα συμπαρασύρουν και την χώρα.
Εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να φθάσει το νομοσχέδιο στην Βουλή, αλλά η ανακοίνωση των μέτρων, μαζί με την προσμονή θετικών ειδήσεων από την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί την Τρίτη στο Παρίσι, εκτόξευσε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές στα ύψη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών με μια σειρά συνεντεύξεών του χθες προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και θα κάνει αυτό που πρέπει. Οι αγορές, ως συνήθως, έχουν ήδη προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, μετά και την ανακοίνωση ότι η Γαλλία είχε μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.
Αγορές, αναλυτές και ειδικοί πάντως είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, παρά τα θετικά αποτελέσματα στο χρηματιστήρια, την Παρασκευή. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να έβαλε ένα φρένο στην κρίση, αλλά το πρόβλημα παραμένει, λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κεν Ρογκοφ, και την λύση πρέπει να την δώσουν οι πολιτικοί.
Εγκρίθηκε το νέο δάνειο
Στην Πορτογαλία, η τρόικα έδωσε το "πράσινο" φως για την εκταμίευση 11,5 δισ. ευρώ που είναι η δεύτερη δόση του δανείου που έχει πάρει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρότι στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Κοέλιο βρίσκεται στο σωστό δρόμο, επισημαίνεται και μια απόκλιση στο στόχο του ελλείμματος της τάξης του 1,1%.
Κληρονομήσαμε από τους Σοσιαλιστές μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είπε ο υπουργός Οικονομικών που έχει ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ για καύσιμα και ηλεκτροδότηση ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας είναι τον Νοέμβριο.