Σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσαν οι ταραχές που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα την Βρετανία. Ζήτησε βοήθεια στη δίωξη του εγλήματος από τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσαν οι ταραχές που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα την Βρετανία.
Μόνο το 30% των Βρετανών εκτιμούν ότι ο Καμερον διαχειρίστηκε σωστά την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Guardian", σε αντίθεση με το 44% που θεωρούν λανθασμένους του χειρισμούς του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, οι μισοί από τους Βρετανούς δηλώνουν ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Λονδίνου να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Προσπαθώντας να αλλάξει το κλίμα ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι ζήτησε από έναν γνωστό Αμερικανό διώκτη του εγκλήματος, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, Μπιλ Μπράτον, να αναλάβει ειδικός σύμβουλος στη Downing Street. Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι με την κίνηση αυτή βλάπτει το κύρος και το ηθικό της βρετανικής αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, η ηρεμία έχει επιστρέψει στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στις λεηλασίες και τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών.
Εν τω μεταξύ, φουντώνει η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο ξέσπασμα βίας. Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, για να μην συντονίζουν τη δράση τους οι ταραχοποιοί.
Πολλοί αναλυτές λένε, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να γίνει Αίγυπτος, Ιράν ή Λιβύη όπου καταπιεστικά καθεστώτα επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ακόμη κι αν έκλεινε το Facebook ή το Twitter, λένε με νόημα οι ειδικοί, "οι ταραξίες θα στρέφονταν σε εναλλακτικά συστήματα που θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν".
Τώρα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν νεαρούς που μετείχαν στα επεισόδια. Τέσσερις νεαροί, όλοι τους ηλικίας 16 και 17 ετών, με καλυμμένα πρόσωπα μίλησαν στην κάμερα του βρετανικού δικτύου "Sky News" και περιέγραψαν πώς λεηλάτησαν καταστήματα στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο Λονδίνο, πώς έκλεψαν με τη βοήθεια φορτηγού φορτία ολόκληρα από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι τρόφιμα και ρούχα για τα παιδιά τους, όπως είπαν.
Οι νεαροί ισχυρίζονται ότι δεν είναι μέλη συμμορίας, απλώς απογοητευμένοι που αδυνατούν να βρουν δουλειά. Και καταγγέλλουν τους πολιτικούς για αδιαφορία και την κυβέρνηση Κάμερον για την πρωτοφανή λιτότητα που στέρησε τα φτωχά στρώματα κι απ' τα τελευταία τους επιδόματα. Κανένας τους δεν φάνηκε να ανησυχεί για τις άνευ προηγουμένου προσπάθειες της αστυνομίας να συλλάβει τους ταραξίες, θεωρώντας αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν μέσα στο πλήθος που μετείχε στο πλιάτσικο.