Το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκία να εισπράξει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 1,3 δισ. ευρώ, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις. Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.
Το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκία να εισπράξει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 1,3 δισ. ευρώ, προκαλεί πολιτικές αναταράξεις. Αιτία η πτώση των τιμών των μετοχών του οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και της εταιρείας ύδρευσης – αποχέτευσης της πόλης, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέσουν σε τρίτους το αργότερο τις επόμενες 50 ημέρες το 23,3% και το 40% των μετοχών τους αντίστοιχα.
Η δήλωση του προέδρου του ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, Γιάννη Κουκιάδη, ότι η διάθεση του πακέτου μετοχών των δυο εταιρειών θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τον Σεπτέμβριο λόγω της τρέχουσας χαμηλής αποτίμησης των μετοχών τους, κινητοποίησε τη Νέα Δημοκρατία η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο σχέδιό της.
"Ο κ. Κουκιάδης λέει το αυτονόητο, αυτό που πλέον επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές. Ό,τι δηλαδή η εκποίηση σε συνθήκες απαξίωσης των χρηματιστηριακών τιμών δεν είναι αξιοποίηση, δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους και δεν βγάζει την Ελλάδα από την κρίση" υποστήριξε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.
Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της εταιρείας ύδρευσης Θεσσαλονίκης και του οργανισμού Λιμένος της συμπρωτεύουσας κυμαίνεται σήμερα στα 3,76 και 11 ευρώ αντίστοιχα, όταν τον περασμένο Μάρτιο, η τιμή τους ήταν ήταν 5 και 16 ευρώ. Αν το 40% της ΕΥΑΘ είχε πουληθεί πριν έξι μήνες, η κυβέρνηση θα εισέπραττε 72,6 εκατ. ευρώ, αντί 54,5 σήμερα, ενώ για το 23% του ΟΛΘ θα είχε εισπράξει 37,5 εκατ. αντί 25,3.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία των δυο μετοχών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία της διάθεσής τους. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξο ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουν συγκεντρωθεί τα 1,7 δισ. ευρώ που απαιτεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα, καθώς προσδοκά χρήματα από την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" και του ΟΠΑΠ, αλλά και από την πώληση των κρατικών λαχείων.
Στα ταμεία του δημοσίου από τα 1,7 δισ. έχουν ήδη μπει 400 εκατ. από την πώληση στην γερμανική Deutsche Telekom ποσοστού 10% από τις μετοχές που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ.