Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την ρύθμιση των οφειλών τους. Οι δανειλήπτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 300.000 ακόμη και τις 400.000 μέχρι τέλους του χρόνου.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την ρύθμιση των οφειλών τους, με τις αιτήσεις να έχουν φθάσει στην Αθήνα τις 1.040 και σε όλη τη χώρα τις 1.500.
Οι δανειλήπτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 300.000 ακόμη και τις 400.000 μέχρι τέλους του χρόνου.
Ο αριθμός των ανέργων, οι περικοπές στους μισθούς ή οι καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, οδηγούν τους καταναλωτές αρχικά σε εξώδικο συμβιβασμό με τις πιστώτριες τράπεζες και εάν αυτός δεν επιτευχθεί, στα Ειρηνοδικεία. Μέχρι στιγμής, δύο δικαστήρια δικαίωσαν συνταξιούχους, διαγράφοντας μέρος της οφειλής τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, από τα περίπου 3.000.000 δάνεια, το 20% των καρτών και καταναλωτικών δανείων δεν θα μπορεί να πληρωθεί, το 10%-12% των στεγαστικών, καθώς και το 9,5% έως 10% των επιχειρηματικών δανείων.
Όπως υποστηρίζουν οι Ενώσεις Καταναλωτών, οι τράπεζες σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60% επιθυμούν τον εξώδικο συμβιβασμό, όπως και τα νοικοκυριά, αφού η πρόσβαση στο δικαστήριο δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ανέξοδη υπόθεση. Ωστόσο συστήνουν στα νοικοκυριά να μην εφησυχάζουν, και να μελετήσουν καλά τον νόμο πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση, αφού μπορεί να διαγράφεται μέρος του χρέους εάν αποδειχθεί δικαστικά αδυναμία αποπληρωμής, αλλά εάν ο προσφεύγων δεν ανταποκριθεί στην ρύθμιση της οφειλής μετά το δικαστήριο, ακόμη και η πρώτη κατοικία του μπορεί να βγει στον πλειστηριασμό.