Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κατάφεραν τουλάχιστον να περιορίσουν τις απώλειες τους την Παρασκευή. Νέες ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Επιταχύνθηκε σήμερα το ξεπούλημα στις παγκόσμιες χρηματαγορές γεγονός που δείχνει τις εντεινόμενες ανησυχίες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, τους φόβους για νέα ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και την ευστάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αλλά και την ανασφάλεια από τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν πολιτικοί ηγέτες.
Στο Λονδίνο το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 1%, στη Φρανκφούρτη με 2,2%, στο Παρίσι με 1,9% και στην Αθήνα με 1,5%.
Στη Νέα Υόρκη, με πτώση έκλεισε ο Dow Jones -1,57% ενώ ο Nasdaq, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, υποχώρησε κατά 1,62%.
Στις ΗΠΑ τις αρνητικές προβλέψεις της Morgan Stanley για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ακολούθησαν οι επίσης αρνητικές της JP Morgan που προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος νέας ύφεσης είναι αυξημένος.
Οι επενδυτές την Παρασκευή “ξεφορτώθηκαν” επίφοβα “χαρτιά” , βρίσκοντας ταυτόχρονα καταφύγιο σε ομόλογα ισχυρών οικονομικών, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, ενώ ο χρυσός κάνει συνεχή κούρσα ανόδου.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ωστόσο δεν κατάφεραν να φρενάρουν την πτώση των αγορών. Χθες οι μετοχές των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών έπεσαν σε χαμηλό διετίας καθώς υπάρχει φόβος για πιθανό περιορισμό των πιστώσεων αλλά και των δυσοίωνων οικονομικών δεικτών, που έγινε μεγαλύτερος μετά την πληροφορία ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε σημαντικό ποσό σε δολάρια σε κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα, ενεργοποιώντας τον σχετικό μηχανισμό για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Άρθρο που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal εντείνει τους φόβους για τον τραπεζικό τομέα καθώς ο συντάκτης του υποστηρίζει πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED) ανησυχεί για την ικανότητα των θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητά τους σε περίπτωση, που οι "μητρικές" εταιρείες αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη πελαγοδρομούν. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ακόμα και τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Ομπάμα επιστρέφοντας από τις διακοπές του, δεν θα καταφέρουν να ηρεμήσουν τις αγορές. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως επανέλαβε χθες ότι τη λύση στην κρίση χρέους μπορεί να δώσει μόνο η σκληρή λιτότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν σε κομματικό ακροατήριο στο κρατίδιο της Πομερανίας – Μεκλεμβούργου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 75% των Γερμανών αντιτίθενται στα ευρωομόλογα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Στάρκ, ο οποίος τόνισε ότι τα ευρωομόλογα θα συνιστούσαν μεταφορά πιστοληπτικής ικανότητας από σταθερές χώρες σε κράτη με προβληματικά δημοσιονομικά, εφόσον δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρόσθεσε: "Το ευρωομόλογο παρουσιάζεται ως η μαγική λύση για την έξοδο από την κρίση. Στην πραγματικότητα όμως θεραπεύει το σύμπτωμα κι όχι την αιτία." Το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η παρούσα κρίση δεν έχει τις δραματικές διαστάσεις εκείνης του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
“Πυροσβεστική” παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δήλωσε ότι "δεν βλέπει νέα ύφεση στον ορίζοντα στης ευρωζώνης", επιμένοντας και αυτός στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Πεκίνο. Ο Αμερικανός πολιτικός διαβεβαίωσε την κινεζική ηγεσία ότι οι τοποθετήσείς της ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων στο αμερικανικό χρέος είναι ασφαλείς. Οι δύο πλευρές πάντως υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας.