Τροπολογίες για το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου έχουν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Περίπου 900 γνωστοί καθηγητές από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο.
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταθέτουν τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα ενόψει της συζήτησης στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αλλαγές που ζητούν αφορούν κυρίως τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο νεοεισαγόμενος θεσμός του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων, ο οποίος αποτελεί την βασική μεταρρυθμιστική πρόταση του υπουργείου Παιδείας.
Με επιστολή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής πανεπιστημίου, Κώστας Καρτάλης ζητά, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης να εξακολουθεί να εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος να συνεχίσει να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες ενώ κάνει λόγο για "τιμωρητική" διάθεση του νομοθέτη σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν παύση όλων των πρυτάνεων ακόμη και αν δεν λήγει η θητεία τους και μη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων σε περίπτωση που δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου μοντέλου διοίκησης.
Αλλά και ο Σπύρος Βούγιας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακός, με τροπολογίες που κατέθεσε ζητά, η αντιστοιχία μεταξύ πανεπιστημιακών και προσωπικοτήτων εκτός πανεπιστημίου στο συμβούλιο διοίκησης να είναι υπέρ των πρώτων, 8 προς 6 δηλαδή, ενώ και αυτός προτείνει η εκλογή του πρύτανη να γίνεται από το σύνολο των πανεπιστημιακών καθηγητών.
Από την πρώτη στιγμή, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας είχαν τονίσει ότι θα ληφθούν υπόψη προτάσεις που δεν θα αλλάζουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία των προωθούμενων αλλαγών.
Την ίδια ώρα, στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές εκφράζουν 902 εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας που διδάσκουν σε γνωστά πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Χάρβαρντ, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι, η Τζούντιθ Μπάτλερ, ο Σλαβόι Ζίζεκ και ο Ζακ Ρανσιέρ.