Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απαίτηση της Φιλανδίας να λάβει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απαίτηση της Φιλανδίας να λάβει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στους βουλευτές του CDU κατέστησε σαφές πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως για να εγκριθεί η συμφωνία Ελλάδος – Φινλανδίας από το Eurogroup κόβοντας έτσι και κάθε συζήτηση για εγγυήσεις που ανοίγουν και άλλα κράτη μέλη.
Στην ίδια συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφκαγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup. Συγχρόνως όχι μόνο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής της Ελλάδος αλλά υπερμανύνθηκε της ανάγκης να συνεχισθεί η στήριξη της χώρας μας απέναντι σε φωνές που έλεγαν να αφεθεί η Ελλάδα να χρεωκοπήσει.
"Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερο δομικό κίνδυνο", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.
Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας υπογράμμισε πάντως πως δεν επιθυμεί να βλάψει άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή το ευρώ με το αίτημά της για εγγυήσεις.
Η πίεση που δέχεται το Ελσκίνκι να αποσύρει το αίτημά της για εγγυήσεις είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της Φινλανδίας.
"Η επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου είναι διατεθειμένη να κάνει τροποποιήσεις στη συμφωνία Ελλάδος- Φινλανδίας για το μοντέλο των εγγυήσεων, αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευωζώνης δεν την αποδέχονται", τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, Μιαπέτρα Νατρί.
"Οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα των εγγυήσεων πρέπει να εγκριθεί όχι μόνο από Ελλάδα και Φινλανδία αλλά και από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτά έχω να πω σε αυτή τη φάση", είπε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ.
Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη πάντως κάτα την Άγκελα Μέρκελ πρέπει να συνδυάζεται με απαρέκλητη εφαρμογή των κανόνων. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας να εποπτεύεται από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ώστε οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες να καλούνται από το Δικαστήριο να συμμορφωθούν.