"Φωτιά" ανάβει ο επίτροπος Όλι Ρεν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, επσημαίνει στέλεχος της τρόικα στο πρακτορείο "Reuters" προσθέτοντας ότι δεν φταίει η ύφεση.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις από τη Δευτέρα στην Αθήνα, προειδοποιεί στέλεχος της τρόικα μιλώντας στο πρακτορείο "Reuters" αμφισβητώντας ότι το πρόβλημα για το έλλειμμα, είναι η μεγαλύτερη ύφεση.
"Υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά στους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά έχουμε αμφιβολίες αν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ' ολοκλήρου στην ύφεση. Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις" τονίζει, μεταξύ άλλων, το στέλεχος της τρόικα, στο πρακτορείο.
Η πρωτοφανής ύφεση, που αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% φέτος, δυσκολεύει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2011.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ύφεση να συνεχιστεί και το 2012. "Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στο δημοσιονομικό μας στόχο. Και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο" είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών.
Οι ελεγκτές καταφθάνουν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν "κίτρινες" κάρτες όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη υστέρηση των εσόδων, που υποχώρησαν 6,4% στο επτάμηνο, αλλά κυρίως για την αύξηση των δαπανών κατά 7,3% καθώς έχουν ξεφύγει οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη και το ενιαίο μισθολόγιο, για τις ρυθμίσεις του οποίου θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της και η τρόικα ενώ τα στελέχη της εκφράζουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση στις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε φορείς του δημοσίου και συνεχίζουν να ζητούν απολύσεις στο δημόσιο.
Μεγάλο "αγκάθι" παραμένει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα σκληραίνει τη στάση της.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Όλι Ρεν εμμένει στην πιστή τήρηση των στόχων των 50 δισ. ευρώ, ακόμη και με αυτές τις εξευτελιστικές χρηματιστηριακές τιμές για τις μετοχές των δημοσίων εταιρειών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, προτρέπει σε διάθεση μεγαλύτερου ποσοστού των προς πώληση εταιρειών ή ακίνητης περιουσίας, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που έχει υπολογιστεί. "Σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων" τονίζει ο κ. Ρεν.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή" τονίζει ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και βαθαίνει την ύφεση, εκτιμώντας μάλιστα, ότι η τρόικα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα.
"Και η τρόικα, από την έγκριση της οποίας περνάει κάθε δόση, έχει κι εκείνη ευθύνη για την επιβολή αυτής της πολιτικής. Ξέρω, όμως, ότι ωριμάζει και στην τρόικα η αλλαγή πολιτικής. Γιατί η σημερινή πολιτική έχει αποτύχει" αναφέρει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει σοβαρή δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ενώ η Άγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου τονίζοντας ότι οι αγορές δεν θα εκβιάσουν τις κυβερνήσεις. "Αφού οι κυβερνήσεις διέσωσαν τις τράπεζες, τώρα οι αγορές προσπαθούν πάλι να τις εκβιάσουν, λέγοντάς τους, 'έχετε υπερβολικά χρέη'. Η λύση είναι να πιέσουμε τις υπερχρεωμένες να κάνουν τα μαθήματά τους και να μειώσουν τα χρέη τους" επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί και το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητεί λύση όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην επιρροή της χώρας μέσα στην ΕΕ. "Το θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε τα φινλανδικά αιτήματα να μην πλήξουν άλλες χώρες" υποστήριξε ο Γιρκι Κατάινεν μιλώντας στην "Helsingin Sanomat".
Τα κόμματα της αριστεράς
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες "να μην επαναλάβουν τα λάθη τους, να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν".
Ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του Συνασπισμού αναφέρει ότι "η πρόσφατη ψήφιση από τη ΝΔ του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μας προϊδεάζει για το ενδεχόμενο μιας νέας μνημονιακής συναίνεσης ανάμεσά τους".
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι "εκείνο που επιβάλλεται είναι η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής. Είναι αναγκαία η πολιτική της δίκαιης κατανομής των βαρών, της στήριξης των αδύναμων, οικονομικών στρωμάτων σε συνδυασμό με την άμεση εκκίνηση της παραγωγικής – αναπτυξιακής διαδικασίας".