Αλλαγές στην εικόνα του τραπεζικού συστήματος φέρνει η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank, με τη συμμετοχή του Κατάρ. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρωζώνη, αλλά και να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα.
H συγχώνευση της Eurobank με την Alpha Bank, με τη συμμετοχή και του Κατάρ, ανακοινώνεται επισήμως το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο τραπεζών και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του τραπεζικού συστήματος.
Η νέα τράπεζα, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία, θα καταστεί η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και 22η στην Ευρωζώνη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες, 80 δισ. ευρώ καταθέσεις και 2000 καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η νέα τράπεζα θα φέρει την ονομασία "ALPHA EUROBANK" και θα διατηρήσει το σήμα της Alpha Bank. Στο διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος αναμένεται να είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης.
Οι δύο όμιλοι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ με το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ να συμμετέχει με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καταστεί βασικός μέτοχος μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011, η Eurobank έχει ενεργητικό 83,2 δισ. ευρώ και η Alpha 63,95. Οι καταθέσεις της Eurobank ανέρχονται σε 40,4 δισ. ευρώ και της Alpha Bank σε 37,6 δισ. και οι χορηγήσεις σε 52,3 και 50,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται σε 129,45% για τη Eurobank και 134,84% για την Alpha Bank, με την πρώτη να διατηρεί στην Ελλάδα 467 καταστήματα και τη δεύτερη 450.
Συνολικά οι εργαζόμενοι του ομίλου Eurobank ανέρχονται σε 22.500 ενώ της Alpha Bank σε 14.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους εάν η συγχώνευση θα φέρει αναγκαστικές απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. "Σαφώς δεν είναι η εποχή που οι συγχωνεύσεις ήταν στην περίοδο δεκαετίας που ήταν ανοδική περίοδος για την οικονομία και για τις τράπεζες. Αυτή την στιγμή οι συγχωνεύσεις εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους και τα ασφαλιστικά τους συμφέροντα" ανέφερε ο πρόεδρος εργαζομένων της Eurobank, Στάθης Χαρίτος.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και στις υπόλοιπες τράπεζες, ενόψει και των ελέγχων από την "Black Rock", την εταιρεία που θα ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς ζητούμενο είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Αντίδραση κομμάτων
Πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη ήταν η συγχώνευση τραπεζών υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ στην ανακοίνωσή του. "Η μόνιμη παρότρυνση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη για συγχωνεύσεις τραπεζών έπιασε τόπο. Η καθυστερημένη όμως απόφαση οδηγεί σε αφελληνισμό" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν παίζει το ρόλο του στην χρηματοδότηση της αγοράς και των επιχειρήσεων και ουσιαστικά στηρίζεται στο ελληνικό δημόσιο και στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει το ρόλο του στην κατεύθυνση του αποφασιστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος ενώ αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη αξία η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα".
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: "Η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank που αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια, μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία στο βαθμό που αφενός συνοδευτεί και με την παρουσία και άλλων κεφαλαίων ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και αφετέρου διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές".